söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

1177 i Stockholm har infört videosamtal

Publicerad: 22 mars 2023, 09:38

RÄTTAD: Nu kan sjuksköterskor vid 1177 i Region Stockholm göra en bedömning och ge råd via videosamtal med dem som ringer in.

Ämnen i artikeln:

1177 Region StockholmMedhelpDigital vård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Möjligheten till videokontakt med 1177 har funnits sedan 1 februari. Den första månaden genomfördes 1600 videosamtal, enligt ett pressmeddelande från bolaget Medhelp sjukvårdsrådgivning som driver tjänsten i Region Stockholm.

Nu kan den som ringer 1177 i Region Stockholm få en länk för att starta videomöte med sjuksköterskan på sjukvårdsrådgivningen.

Foto: Getty Images

”Möjligheten till videosamtal är positiv på flera sätt. Att kunna se den inringande ger så mycket mer information till bedömningen vilket är bra för både invånare och sjuksköterska. Det blir till exempel mycket lättare att bedöma allmäntillstånd när man kan se hur en person ser ut, rör sig och andas”, säger där Eva Kållberg, verksamhetschef på Medhelp sjukvårdsrådgivning.

Om sjuksköterskan tror att ett videosamtal kan vara till nytta för bedömningen, skickas en länk under pågående samtal till den som ringt upp.
Sedan i höstas kan även en länk för foto skickas till den som ringt, om sjuksköterskan tror att det kan komplettera den muntliga informationen.

Rättelse: I en tidigare version angavs en felaktig siffra för antalet videosamtal som gjordes i februari.

Läs mer: Fler än förväntat föredrog digital väg in till 1177

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev