Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

46 bidrag gör upp när årets IT-pris delas ut i sjukvården

Publicerad: 1 november 2006, 06:00

Nu har anmälningstiden för Dagens Medicins tävling Sjukvårdens IT-pris 2006 gått ut. Sammanlagt 46 bidrag är med och tävlar i år. Finalen avgörs på Svenska läkaresällskapets rikstämma den 30 november.


Dagens Medicins chefredaktör Per Gunnar Holmgren är imponerad och glad över de många bidragen. Tävlingen behåller sin position som årets it-händelse, konstaterar han.

– Genomslaget har med åren blivit mycket stort. Tävlingen handlar inte bara om att vinna första pris, utan jag tror att många ser det som ett tillfälle att få visa upp det man gör för andra, säger Per Gunnar Holmgren.

Bidragen håller hög klass och stor bredd. It-lösningar i mindre skala tävlar mot mer övergripande systemlösningar i en och samma klass.

Det som dominerar årets tävling är genomtänkta vidareutvecklingar av befintlig teknik, anser it-juryns ordförande Lars Gatenbeck, läkare och vd i riskkapitalföretaget GZ Group.

– Vi ser inga dramatiska nyheter bland bidragen i år, även om det finns ett par helt nytänkande it-lösningar. Däremot finns ett antal intressanta bidrag där man använder en kombination av olika it-stöd i vårdprocessen för att kunna erbjuda patienterna en bättre och säkrare vård, säger han.

Förra årets tävling kännetecknades bland annat av behovet av samverkan. Det går också igen i årets tävling.

– Flera bidrag handlar om samarbete över verksamhetsgränser, konstaterar Lars Gatenbeck.

Några exempel bland de många bidragen är telemedicinsk sårvård, internetbaserade videoarkiv, webbaserad narkosinformation för barn, läkemedelsgångar på distans i äldrevården, verksamhetsuppföljning via datalager, kvalitetsregister online och olika medicinska databaser.

Alla deltagande projekt i Sjukvårdens it-pris presenteras i bilagan IT i vården som medföljer Dagens Medicin i nr 47-06. Att gallra bland bidragen är en tuff uppgift för tävlingens fristående jury som består av sex personer, alla med djupa kunskaper om it i sjukvården.

Tre finalister ska utses. De får möjlighet att berätta om sina bidrag vid den stora finalen, som hålls på Svenska läkaresällskapets riksstämma i Göteborg torsdagen den 30 november. Då koras vinnaren som belönas med en utbildningscheck på 30 000 kronor.

Vid samma ceremoni utses vinnaren av hederspriset Årets idé. Det finns också en möjlighet för juryn att dela ut fler hedersomnämnanden till tävlingsbidrag som inte kvalificerat sig för finalen men som är värda att uppmärksammas.

Samtliga finalister kommer att informeras i god tid före finalen. De bidrag som inte går vidare till final meddelas via e-post.

Läs om de 46 kandidaterna till Sjukvårdens it-pris 2006.

Klicka här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev