onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

ADHD förändras med åldern

Publicerad: 14 maj 2007, 15:04

Såväl diagnostik som behandling av ADHD bör anpassas till åldern. Det visar en doktorsavhandling från Uppsala universitet.


ADHD bör främst tolkas som ett utvecklingssyndrom som förändras med tiden. ADHD-symtom och de neuropsykologiska brister som sätts i relation till sjukdomen samspelar på olika sätt beroende av hur gammalt respektive utvecklat barnet är, enligt studien.

Studien har granskat hur störningar i de exekutiva funktionerna arbetsminne och inhibition relaterar till ADHD-symtom, som hyperaktivitet och uppmärksamhetssvårigheter.

Arbetsminnet är den funktion som gör att individen kan hålla fast vid ett bestämt mål och med inhibition menas förmågan att hämma lockelsen att göra sådant som inte passar in i ett målinriktat beteende.

–   Speciellt intressant är att de här funktionernas betydelse i relation till ADHD-symtom verkar variera beroende på barnets utvecklingsnivå eller ålder. Brister i inhibition är framträdande framför allt hos yngre skolbarn i relation till både hyperaktivitet och uppmärksamhetssvårigheter, medan det hos äldre skolbarn finns ett samband mellan bristande arbetsminne och uppmärksamhetssvårigheter, säger Karin Brocki, författare till avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Läs avhandlingen på Uppsala universitets hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev