Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Återbesök slopas för att kapa köerna

Publicerad: 18 februari 2015, 06:30

Sjuksköterskan Yvonne Österlund och ögonläkaren Anna Toftgård har 20 återbesök schemalagda för sin eftermiddag.

Foto: Henrik Brunnsgård / Bildbyrån

Allt fler ögonkliniker tar bort återbesök efter gråstarroperationer. Men det här är inget man skyltar med, enligt företrädare för Nationella kataraktregistret, som ser kritiskt på trenden.


Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhus

Ögonkliniken på Universitetssjukhuset Örebro provar sedan i oktober förra året att ta bort återbesöken efter kataraktoperationer i utvalda fall.

– Vi hoppas reducera rutinåterbesöken för den här gruppen med cirka 30 procent, vilket genererar lediga tider för patientgrupper som vi tidigare haft svårt att hinna erbjuda besök i tid, säger verksamhetschefen Eva Karlsson.

– Det är i allmänhet väldigt liten risk att något behöver åtgärdas vid återbesöken. Samtidigt är vårdresurserna begränsade. Då kan det vara klokt att tänka över om man kan erbjuda lika patient­säker vård på ett annat sätt, fortsätter hon.

Det är återbesöket efter operationen av öga nummer två, om den första operationen gått bra och patienten inte har några särskilda riskfaktorer, som kliniken nu provar att ta bort.

– Då har patienten ett normalförlopp att relatera till och vet hur det ska kännas när något inte är bra. Vi informerar väldigt noga om att patienten ska ringa till oss om något inte känns bra, säger Eva Karlsson.

Patienten uppmanas också att uppsöka sin optiker efter fem till sex veckor, och efter det besöket skickar optikern ett dokument till kliniken som visar synskärpa och om patienten är besvärsfri.

En rundringning till ett antal ögonkliniker från norr till söder visar att ögonkliniken på Universitetssjukhuset Örebro är långt ifrån först med att dra ned på återbesöken efter kataraktoperationer.

På till exempel Gävle sjukhus, Sunderbyns sjukhus i Luleå, Falu lasarett, Blekingesjukhuset i Karlskrona, Uddevalla sjukhus och Västmanlands sjukhus Västerås har man gjort just detta.

På vissa håll har man dessutom tagit det hela ett steg längre, och skippar rutinmässigt återbesöket redan efter den första operationen, när det handlar om ett i övrigt friskt öga och en van kirurg.

Precis som i Örebro ses slopandet av operationsåterbesök ofta som ett sätt att frigöra resurser i den allt mer pressade ögonsjukvården.

På senare år har det kommit rapporter om att vårdgarantin och kömiljarden tränger undan återbesök för patienter med glaukom, diabetesretinopati och andra kroniska sjukdomar.

Och företrädare för flera ögonkliniker bekräftar nu att man genom att dra ned på återbesöken efter kataraktoperationer kan få loss tid för återbesök för just kroniker.

Det finns dock de som är kritiska till trenden att allt fler tar bort operationsåterbesöken.

Maria Kugelberg är vice ordförande i Sveriges ögonläkarförening och medlem i Nationella katarakt­registrets styrgrupp, där de flesta tycker att det är dåligt att slopa återbesöket.

– På våra användarmöten hör vi att det sker mer och mer, i alla fall på andra ögat. Men det är inget som man basunerar ut direkt, utan det kan komma fram lite mellan raderna, säger Maria Kugelberg som är verksamhetschef vid Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm och har ansvar för bland annat kataraktkirurgi.

I Stockholm, liksom i Skåne, kräver vård­valet i ögonsjukvården ett återbesök efter katarakt­operation för att vårdgivaren ska få ersättning från landstinget, vilket Maria Kugelberg tycker är bra.

– Jag tycker att det är viktigt att kunna följa upp det man gör. Det handlar ändå om en operation. Det är på något sätt huvudprincipen för en kirurg – att man vet hur det gick, säger hon och fortsätter:

– De som tar bort återbesöket säger förstås till patienten att höra av sig om han eller hon har besvär. Men alla patienter är kanske inte kapabla att själva förstå när något är fel. De kan ha andra sjukdomar som tar så stor kraft att det de har svårt att märka och registrera hur det opererade ögat mår.

På Sunderby sjukhus i Luleå, där man var tidigt ute med att ta bort återbesök efter operation redan av första ögat, tycker man dock att fördelarna överväger.

Enligt Per Pohjanen, överläkare och processledare för ögonoperation/kataraktkirurgi i Norrbottens läns landsting, visade en kvalitativ och kvantitativ studie vid införandet 2011 att återbesöket inte gav något större mervärde för patient eller vårdgivare. Inga allvarliga komplikationer missades under studieperioden och patienten upplevde inte sämre vårdkvalitet.

– Tvärtom upplevde de flesta det positivt att andra behövande fick tillgång till kirurgi i och med de resurser som frigjordes, skriver Per Pohjanen via e-post.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev