lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Avlopp läckte på sjukhus

Publicerad: 6 augusti 2014, 10:19

Ett rör till en toalett på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg släppte i går, och avloppsvatten läckte ut i en korridor på entréplan.


Läckan uppges ha uppstått efter att för mycket papper tryckts ner i en av toaletterna.

– Avloppsvatten läckte ut på en yta på 16 kvadratmeter, och det har pågått sanering sedan i går. Sjukhuset har normala hygienrutiner som har följts, och extra insatser har satts in för att rengöra, säger Carina Larsson vid Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst.

Föräldrar och anonym sjukvårdspersonal har uppgett till GT att de är oroliga för patientsäkerheten, eftersom infektionskänsliga barn vårdas på sjukhuset. Men enligt Anne Olmarker, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, finns det ingen risk för den medicinska säkerheten.

– Läckan uppstod i anslutning till en gång på entréplanet. Det blev lite tumult, men läckan kunde tätas omedelbart och området grovstädades omgående. Området avspärrades, och ingenting pekar på att avloppsvattnet spred sig någon annanstans än i närområdet. Det finns ingen smittorisk till följd av det här, säger hon till Dagens Medicin.

Men Anne Olmarker poängterar att händelsen såklart var otrevlig.

– Det var hemskt obehagligt för dem som befann sig i närheten, och självklart ska vi inte ha avloppsläckor på ett sjukhus. Lukten spred sig också till hissar, som då stängdes av. Det var en olycka och den åtgärdades omgående.

Enligt Anne Olmarker pågår rengöringsarbetet fortfarande, och alla områden dit vatten och lukt spridit sig saneras både med sprit och med andra medel.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev