Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Bedragare utger sig för att ringa från sjukvården

Publicerad: 11 november 2022, 14:00

Två regioner går nu ut och varnar för personer som uppger sig ringa från sjukvården och ber den uppringda om att logga in med sitt bank-id.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Den senaste veckan har flera misstänkta bedrägeriförsök utförts både i Region Kalmar län och Region Västerbotten.

Ämnen i artikeln:

Region Kalmar länRegion VästerbottenToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Regionerna går nu ut och varnar för personer som uppger sig ringa från sjukvården och ber den som svarar att logga in med sitt bank-id.

”Det är viktigt att understryka att Region Kalmar län aldrig ringer upp och begär legitimering med bank-id av personer. Vill man om- eller avboka en tid gör man det på eget initiativ i e-tjänsterna”, säger Patrik Glasberg, tjänsteman i beredskap i Region Kalmar län, i ett pressmeddelande. 

Läs också: ”Informerade medborgare är bästa vapnet” 

Det var i början på veckan, den 7 november, som samtalen om bedrägeriförsök började komma in till regionen. Enligt regionen utgav sig någon för att ringa från sjukvården och erbjuda en tid om röntgen, men för att kunna boka tiden var den uppringda tvungen att legitimera sig med bank-id. 

Enligt regionen har händelserna anmälts till polisen. 

Under fredagen gick även Region Västerbotten ut i ett pressmeddelande och varnade för en person som utgav sig ringa från Sorsele sjukstuga. Enligt regionen har uppringaren kunskap om privata personuppgifter om personerna den ringer till, och erbjuder sig att boka en tid för hälsokontroll. Men först måste de uppringda legitimera sig med bank-id. 

”Vi vill uppmana alla till att aldrig signera med bank-id. Från regionens sida tar vi inte kontakt med invånarna på detta sätt”, säger Sofie Jacobsson, chefläkare och tjänsteman i beredskap vid Region Västerbotten. 

Läs också: Ny covidbluffare låtsas vara Närhälsan

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev