Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Billigare sätt att kartlägga DNA

Publicerad: 26 maj 2008, 14:41

Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en ny metod för DNA-sekvensering, som är betydligt billigare än de som används i dag. Forskarna hoppas att metoden ska innebära snabbare genombrott när det gäller nya behandlingar mot en rad sjukdomar.


När HUGO-projektet kartlade det första mänskliga genomet kostade det över en miljard kronor och tog mer än tio år. I dag finns det instrument på marknaden som kan göra samma sak på några månader för under tio miljoner kronor. Men för att forskare ska kunna studera sjukdomsgener i detalj och på hundratals patienter måste kostnaden ytterligare reduceras kraftigt.

En forskargrupp, ledd av Sten Linnarsson vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska institutet, har nu utvecklat en ny DNA-sekvenseringsmetod som kan göra det möjligt att kartlägga mänsklig arvsmassa för en tiondel av dagens kostnad. Metoden presenteras i webbupplagan av den vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology.

Forskarna har använt sig av DNA från kolibakterier och delat upp det i korta bitar, som fästs på en glasyta. Dessa sköljs sedan över med en vätska med olika DNA-fragment som är synliga med hjälp av fluorescens och som reagerar med och fastnar på det DNA som undersöks. En dator pusslar sedan ihop hela genomet.

– Allt sker i ett instrument som vi har byggt, som består av ett mikroskop som kan ta bilder på DNA-fragment, ihop med en robot som pipetterar vätskor och en liten flödeskammare där själva reaktionen sker på glasytan, säger Sten Linnarsson i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången svenska forskare framgångsrikt utvecklar nya metoder för DNA-sekvensering. För tio år sedan publicerade Pål Nyrén och hans kollegor från Kungliga tekniska högskolan, KTH, Pyrosequencing, som idag är en av de mest använda metoderna för att kartlägga DNA, enligt pressmeddelandet.

Nature Biotechnology, publicerad online den 25 maj 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev