Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Cosmic får kritik efter dödsfall

Publicerad: 9 oktober 2008, 08:44

Cosmic får kritik efter dödsfall

Bristerna i journalsystemet Cosmic bidrog till att en patient på Lasarettet i Motala avled förra året. Nu kritiseras Landstinget i Östergötland av lokala läkare. Uppdaterad 16:29

Ämnen i artikeln:

Cosmic

Patienten i det aktuella fallet skulle behandlas med det blodförtunnande medlet Innohep (tinzaparinnatrium). När informationen skrevs in i journalsystemet Cosmic föll informationen om hur ofta injektionerna skulle ges bort. De tjänstgörande läkarna var osäkra på hur systemet fungerade och fyllde inte i ordinationen på rätt ställe.

Följden av misstaget blev att patienten inte fick några injektioner på fyra dagar. Kvinnan blev sämre och avled senare i en hjärninfarkt.

Den aktuella händelsen anmäldes till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Nu konstaterar Socialstyrelsen att dödsfallet åtminstone delvis orsakades av brister i Cosmic. "En datorbaserad läkemedelsjournal måste innehålla alla de barriärer som krävs för att förhindra denna typ av allvarliga felhändelser", skriver myndigheten i sitt beslut.

 Cosmic är omstritt och har fått kritik från läkare i flera landsting sedan det infördes. Nu har Östergötlands läkarförening skickat ett skarpt formulerat brev till landstingsledningen. Enligt medlemmarna är systemet så svåröverskådligt att det äventyrar patientsäkerheten.

 - Man känner sig orolig varje dag. Jag måste gå tillbaka och kolla och dubbelkolla igen som jag aldrig gjorde förut, säger distriktsläkaren Helén Jonsson på Lyckornas vårdcentral i Motala till Östgöta Correspondenten.

Landstingsdirektören Barbro Naroskyin lovar att Cosmic ska utvecklas nästa år. Däremot finns det inga planer på att överge systemet.

- Det fanns risker också i pappersjournalen. De bara syns så mycket tydligare i en datajournal, säger Barbro Naroskyin till Östgöta Correspondenten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev