Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Covidapp slutar samla in information

Publicerad: 16 augusti 2022, 06:42

Nu kan du inte längre logga ditt covidresultat i appen från Lunds universitet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter drygt två år och över 20 miljoner dagsrapporter är det slut med covidappen som Lunds universitet lanserade i början av pandemin.


Ämnen i artikeln:

Covid-19I korthetLunds universitetToppnyheter

Nu ska forskarna i stället lägga fokus på det befintliga innehållet, skriver Läkartidningen.

Under de drygt två aktiva åren har nära 210 000 deltagare tillsammans bidragit med över 20 miljoner dagsrapporter till appen ”Covid symtom tracker” som lanserades i april 2020.

Men i takt med att vaccinationsgraden har ökat, pandemirestriktionerna försvunnit och behovet av intensivvård minskat har deltagarnas motivation minskat.

Vi har tappat deltagare och det är inte unikt för Sverige. Våra samarbetspartner i Storbritannien och USA har upplevt samma trend. Motivationen att logga in symtom har minskat och när vi väl kommer under en viss nivå blir våra prediktioner sämre, säger Maria Gomez, professor i fysiologi vid Lunds universitet och en av initiativtagarna, till Läkartidningen.

Datainsamlingen har skett i samarbete med Uppsala universitet. Och nu ska forskarna i stället fokusera på det redan insamlade materialet.

Vi har väldigt mycket data som gör det möjligt för oss att undersöka symtombild vid olika kroppsvikt och diabetes, ovanliga vaccinbiverkningar och postcovid, säger Maria Gomez, till tidningen.

Läs också: Storbritannien först att godkänna uppdaterat covidvaccin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev