Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

De vann Sjukvårdens IT-pris

Publicerad: 3 december 2008, 21:00

De vann Sjukvårdens IT-pris

Vinnarna av Sjukvårdens IT-pris 2008 korades på onsdagskvällen den 3 december vid en högtidlig galamiddag på Nalen i Stockholm. Finalen ägde rum i samband med Dagens Medicins och Computer Swedens konferens Vårdgalan 2008 den 3 och 4 december.


Sammanlagt tolv finalister – representerade av ett 60-tal personer – var på plats på Vårdgalan 2008 för offentliggörandet av vinnarna i tävlingens fem kategorier. Vinnarna delar på en prissumma på drygt 100 000 kronor.

Första pris i kategorin Nationella vårdstöd/samarbete över vårdgränserna gick till RealQ, en plattform och ett koncept för att bygga kliniska beslutsstöd. RealQ har utvecklats av Health Solutions i samarbete med bland andra universitetssjukhusen i Stockholm, Malmö och Göteborg.

I sin motivering konstaterar juryn för Sjukvårdens IT-pris att RealQ är en innovativ lösning med stor sjukvårdsnytta. Juryn bedömer vidare att framtidspotentialen är mycket god både nationellt och internationellt.

I kategorin Vårdnära lösningar gick första pris till Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping för arbetet med att införa standardvårdplaner i den landstingsgemensamma elektroniska patientjournalen.

”Ett verktyg som ökar patientsäkerheten, underlättar för vårdpersonalen och frigör resurser till patientnära arbete”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

Tävlingsklassen Digitala patienttjänster vanns av Diabit, en sajt för barn och ungdomar med diabetes och deras föräldrar, samt vårdpersonal och skolsköterskor. Bakom sajten står Landstinget i Östergötland, Landstinget i Jönköpings län och Linköpings universitet i samarbete med Keylab och Bildamedia.

Juryn tilltalades av sajtens starka patientfokus. I sin motivering framhåller man även att Diabit är ett utmärkt exempel på verksamhetsutveckling med hjälp av IT, med direkta och positiva effekter för patienterna.

I den fjärde kategorin, Medicintekniska lösningar, gick första pris till Intulo, ett landstingsövergripande system för insamling, lagring och analys av stråldosvärden inom röntgen. Intulo har utvecklats av Krucom i samarbete med Region Skåne.

Juryn motiverar sitt val med att Intulo är en funktionell lösning med stor verksamhetsnytta. Vidare anser man att Intulo innebär stora tids- och kvalitetsvinster för sjukvården.

De fyra vinnarna belönades vardera med 25 000 kronor, diplom och blommor.

Specialkategorin Årets idé vanns av IT-stödet Medipal från Novatelligence. Medipal är en lösning där patienten via sin mobiltelefon ger information om sitt tillfrisknande.

Medipal är ännu inte i kliniskt bruk, men juryn bedömer att det är en kreativ lösning som ökar patientens delaktighet i behandlingen, samtidigt som sjukvården får ett bättre underlag för medicinska beslut. IT-stödet belönades med ett hederspris på 5 000 kronor samt diplom och blommor.

De övriga finalisterna i Sjukvårdens IT-pris 2008 var, utan någon inbördes rangordning: Svensk informationsdatabas för läkemedel (Sil), eScreen, Datajournal som stöd för behandling av grön starr, Narkoswebben, Tematiska rum, Cardista och Anslut PNA.

I årets tävling, den elfte i ordningen, deltog totalt 49 bidrag. Tävlingen instiftades 1998 av Dagens Medicin, men arrangeras i dag i samarbete med Computer Sweden. I år har tävlingen stöttats av KK-stiftelsen, LIF, Modul1, Vinnova och Vårdalstiftelsen.

Kunnig jury utser pristagare

I den kunniga och oberoende juryn för Sjukvårdens IT-pris har under 2008 dessa personer ingått:

Lars Gatenbeck (ordförande) läkare och vd i investmentbolaget GZ Group.
Per Carlbring,
docent, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.
Håkan Eriksson
, professor vid Karolinska institutet, tidigare programansvarig för sjukvård och hälsa på KK-stiftelsen.
Agnetha Karlberg,
utredare/projektledare i Norrbottens läns landsting.
Lena Lindqvist
, konsult, projektledare Sjukvårdsrådgivningen, tidigare marknadsdirektör Tietoenator.
Rolf Nikula
, sjuksköterska, fil dr och konsult i hälso- och sjukvårdsinformatik.
Peter Stenhotten
, tidigare verksamhetsanalytiker, nu allmänläkare i Västerbottens läns landsting.

Relaterat material

Finalisterna klara för Sjukvårdens IT-pris

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev