Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

”Det tar tid från annat vårdarbete”

Publicerad: 8 maj 2013, 05:30

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån. Under­sköterskan Britt Boström plockar ofta fram kameran på sin arbetsplats.

Det tar tid från sjukvården och resultatet blir sämre. Men såväl sjuksköterskor som läkare gör det ändå.


Ett par gånger om dagen åker kameran fram på hudkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ofta är det hudförändringar som ska dokumenteras. Då får en undersköterska, sjuksköterska eller läkare sticka i väg för att hämta digitalkameran.
– Vi börjar få lite rutin på det här nu, men det tar tid från annat vårdarbete och det är inte lätt att ta bra bilder. Det handlar om att ha rätt bakgrund, få rätt fokus och ljus, ­säger Britt Boström, undersköterska som ofta får hålla i kameran.

När bilderna är tagna förs de över till en särskild mapp i IT-systemet, som läkarna har behörighet till. Enligt rutinerna ska bilderna raderas från kameran direkt därefter.
– Bilderna ska ju inte tittas på där, utan användas för att ställa diagnos, läggas in i journalen eller följa med remisser, säger Britt Boström.

Sektionschefen för hudkliniken, överläkare Marie Virtanen, tycker att bilderna var bättre tidigare, när sjukhusfotograferna tog dem.
– Det är klart att det blir skillnad om det är proffs som tar bilderna ­eller om en läkare gör det. Vi har även problem med att lägga in bilderna i patientjournalerna. Detta är något som det pratats om länge, men som ännu inte riktigt fungerar.

Den medicintekniska chefen på sjukhuset, Ulrica Fjärstedt, är medveten om att bilderna som sjukvårdspersonalen tar inte alltid sparas och behandlas som de borde.
– Vi borde ha bra funktioner för att spara dem i journalsystemet, men tyvärr har vi inte det ännu. ­Detta är något som vi arbetar för men som vi inte lyckats lösa, säger Ulrica Fjärstedt.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev