Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Dråpmisstänkt kräver att förundersökning läggs ned

Publicerad: 2 april 2009, 07:24

Den dråpmisstänkta läkaren från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna kräver att förundersökningen läggs ned. Samtidigt anklagar försvararen åklagarna för att vara jäviga. (Ny version 15.52)


Kravet framförs i en skrivelse som läkarens försvarare Björn Hurtig har skickat till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

– Jag vill att man lägger ner åtalet mot min klient, säger Björn Hurtig till Dagens Medicin.

Varför då?

– Därför att jag tycker att det inte föreligger skälig misstanke om brott. Dessutom kan vi inte utesluta att det gått så mycket prestige i det här ärendet från åklagarens sida att hon inte "kan" lägga ner åtalet.

Hur menar du då?

– Det har varit en enorm kamp mellan flera åklagare och läkare om det var rätt eller inte att misstänka min klient för mord. Åklagarens chefer har till och med gått ut med en debattartikel i Dagens Nyheter där man tagit detta beslut i försvar. Därför har jag också skrivit till Västerorts åklagarkammare med en jävsframställan, eftersom man inte kan utesluta att den aktuella åklagaren känner att hon inte kan gå emot sina chefer och lägga ner åtalet.

Har du fått någon reaktion från åklagarna?

– Nej, inte ännu.

Hur mår din klient i dag?

– Hon får inte jobba och hon är misstänkt för mord, så det är klart att hon inte mår bra.

Att Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum ändrar ett åklagarbeslut händer bara i ett fall av tio, uppger TT. Överåklagare Peter Hertting kan inte svara på hur lång tid det tar för utvecklingscentrumet att ta ställning i frågan.

– Det enda jag kan säga är att det kommit in ett yrkande om att en förundersökning avseende misstanke om dråp ska läggas ner, säger han till Dagens Medicin.

Strax därefter beslutade Åklagarmyndigheten att den aktuella skrivelsen om förundersökningen beläggs med sekretess eftersom den kan påverka förundersökningen.

Läkaren greps på sin arbetsplats Astrid Lindgrens barnsjukhus den 2 mars. Hon misstänks för att ha injicerat dödliga doser morfin och tiopental i en hjärnskadad liten flicka i samband med att respiratorn skulle stängas av.

Björn Hurtig avvisar dråpanklagelserna och menar att läkemedlen som fanns i kroppen kan ha tillförts vid ett antal olika tillfällen under flera dagar. För TT uppger han att han har dragit den slutsatsen efter att ha diskuterat fallet med åklagarna, rättsläkare, en farmakolog och en toxikolog från Rättsmedicinalverket.

Relaterat material

Dråpmisstänkt kräver att förundersökning läggs ned

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News