Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Dubbla karriärer berikar varandra

Publicerad: 22 oktober 2008, 09:22

Dubbla karriärer berikar varandra

Att ha en fritid som skiljer sig markant från arbetsdagen tycker många är positivt. För vissa blir fritidssysselsättningen också en parallell karriär.


I slutet av läkarutbildningen bestämde sig Eva Berggren för att ta en paus och göra något annat. Det slutade med en dubbelexamen – som läkare och operasångerska.

– Det började ganska oskyldigt. När jag gått fyra år på läkarutbildningen träffade jag min nuvarande sambo. Vi var bara 24 år och snart färdiga läkare och kände att vi ville göra något annat ett tag, berättar hon.

Paret sökte och blev antagna till en forskarskola, men Eva Berggren tackade nej. I stället började hon studera sång på en folkhögskola.

Det tänkta sabbatsåret blev till två, men hon beslutade sig sedan för att slutföra läkarutbildningen.

Eva Berggren fortsatte dock med sången på fritiden och mitt i AT:n var hon tvungen att göra ett svårt val. Då fick hon nämligen besked om att hon blivit antagen till Operahögskolan i Göteborg.

– Jag gjorde en överenskommelse med skolan om att jag skulle komma ner och prova en period och fick tjänstledigt från jobbet i Västerås. Det slutade med att jag blev kvar på Operahögskolan.

Som nyexaminerad operasångerska kände Eva Berggren att hon var alltför nära läkarlegitimationen för att inte slutföra sin AT. Det fick hon möjlighet till på Stortorgets hälsocentral i Gävle, där hon också sedan blev erbjuden att fortsätta som ST-läkare i allmänmedicin.

Nu jobbar hon ungefär 60 procent som läkare och lägger resten av tiden på operauppdrag.

– I går var jag på en provsjungning för Wagnerstipendiet i Stockholm, sedan tog jag bilen hem och gick till jobbet. Det är verkligen skilda världar, säger Eva Berggren.

Hon konstaterar att det troligen kommer att ta betydligt längre tid än normalt för henne att bli färdig specialist. Samtidigt slår hon fast att sången ger henne mycket energi.

– Om jag gått jour en helg så är jag jättetrött på måndagen, men om jag sjungit så är jag jättepigg.

Viss nytta tycker Eva Berggren att hon har av sina läkarkunskaper även som sångerska.

– Jag tycker att jag kan förstå min sånglärare bättre när han instruerar mig att använda rätt muskulatur i andningen och för att stödja rösten. Medan en del undrar vad diafragma  är så har jag sett och tagit på den.

Läkarens vana att studera och ta in ny kunskap är också något hon tar med sig till sången.

– En opera är flera hundra sidor med noter, text och sceniska anvisningar.

Samtidigt känner Eva Berggren att sången berikar henne som läkare.

– Att jag själv mår bra och får energi gör att jag gör ett bättre jobb.

På scenen tränas förmågan att läsa av kroppsspråk och tonfall - något som kommer till nytta i patientmöten.

– Och när man står på scen måste man vara väldigt öppen för andras impulser –  motspelares och dirigentens. Det får aldrig vara bara vardag och så tycker jag det är med patienter också. Till exempel vid ett rutinåterbesök måste jag vara öppen och se hur situationen är just nu.

Om Eva Berggren fick chansen att sjunga på heltid skulle hon ta den.

– Samtidigt är det en stor del av min person att vara doktor. Men nu känner jag att jag har kommit så långt att jag kan vara borta ett tag ifrån läkaryrket och ändå komma tillbaka. Jag har hittat min identitet som doktor.

Läs mer om dubbla karriärer i Dagens Medicin nr 43/08.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev