torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

E-hälsomyndigheten ska ta nationell digitalisering vidare

Publicerad: 27 juni 2023, 09:17

Socialminister Jacob Forssmed (KD) har gett E-hälsomyndighetens gd, Gunilla Nordlöf, ytterligare tre tunga digitaliseringsuppdrag.

Foto: Kristian Pohl, regeringskansliet/Getty Images/Robert Haecks, E-hälsomyndigheten

Lagom till midsommarhelgen fick E-hälsomyndigheten tre nya, tunga regeringsuppdrag. De innebär ett stort kliv mot ökad statlig styrning i linje med Tidöavtalets skrivningar.

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndighetenRegeringenGunilla NordlöfDigital vård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Det första uppdraget innefattar att E-hälsomyndigheten ska föreslå hur ”färdplanen” mot en nationell gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården och tandvården ska se ut. Där ska ingå att ange vilka stödjande och styrande strukturer som behövs och ordning för genomförandet.

Den gemensamma infrastrukturen ska, enligt Tidöavtalet, ”ersätta och komplettera de 21 regionernas befintliga” infrastrukturer.

Läs mer: Experter varnar: Samordnade vårdsystem mer sårbara för attacker

”Nu sjösätter vi vår reform för en gemensam digital infrastruktur i hela landet, så att vårdpersonalens tid i stället ska kunna läggas där den verkligen behövs: på mötet med patienten”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) bland annat, i det pressmeddelande som gick ut på midsommaraftonen.

Det andra uppdraget är en förstudie om gemensam och standardiserad intygshantering i regional, kommunal och privat hälso- och sjukvård. Jakob Forssmed säger att hanteringen av läkarintyg beräknas uppta tre miljoner av vårdpersonalens arbetstimmar varje år, något han inte anser rimligt med tanke på personalbrist och vårdköer.

Det tredje uppdraget E-hälsomyndigheten fått på sitt bord handlar om att automatisera överföringen av data till nationella kvalitetsregister för att minska tidskrävande manuella rutiner.

De nya uppdragen är bara ytterligare några i mängden som regnat över E-hälsomyndigheten.

Regeringen har också beslutat att ändra E-hälsomyndighetens instruktion för att förtydliga och utöka dess ansvar för samordningen av frågor kopplade till digitalisering av hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst. Ändringen gäller från 1 augusti 2023.

Läs mer: E-hälsomyndighetens nya gd: ”Vi stärker vår profil gentemot vården”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev