tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Efterlyser mer verkstad för att få fart på hälsodatan

Publicerad: 2 december 2022, 10:29

Anders Tunborg-Hansen, Peter Kjäll, Daniel Forslund och Christina Kennedy på scenen tillsammans med en tekniker under It i vården-dagen. Annemieke Ålenius deltog via videolänk.

Foto: Louise Olheden

Mindre snack och mer verkstad. Det är vad som krävs för att komma någonvart med interoperabiliteten inom hälsodataområdet, enligt paneldeltagarna under It i vården-dagen.

Ämnen i artikeln:

Daniel ForslundDigital vårdE-hälsomyndighetenToppnyheterToppnyheter E-hälsa

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Representanter från både stat och industri hade samlats för ett panelsamtal med rubriken ”Hälsodata och interoperabilitet”, under tisdagens konferens som hölls i Dagens Medicins regi. Det handlar alltså om att göra hälsodata mer tillgänglig mellan system och aktörer, utan att tumma på säkerheten. Vinsterna anses vara stora, både vad gäller att utveckla bättre vård och för det växande näringsliv som intresserar sig för datan.

Annemieke Ålenius, som leder regeringens utredning med titeln ”Hälsodata som nationellt intresse – en lagstiftning för interoperabilitet”, inledde med en övergripande lägesbild från ett statligt perspektiv. Därefter följde ett föredrag av Anders Tunborg-Hansen, vd för Nordic interoperability project som driver på för att göra hälsodata mer tillgänglig inom Norden med Nike-inspirerade budskapet: Just do it.

– Det blir väldigt många stakeholders som ska tycka, utreda och skriva rapporter men det saknas den person som säger att ”ja då gör vi så här”. I stället går vi runt gröten som vi säger i Norge, ingenting händer, sa han senare under panelsamtalet.

Varför är det då så svårt att få något gjort, undrade moderator Christina Kennedy, till vardags chefredaktör på Dagens Samhälle. Frågan gick till Annemieke Ålenius som svarade att det är svårt att lagstifta på ett smart sätt, som hänger med i utvecklingen.

– Vi ska inte låsa fast oss i standarder utan hitta ett smart sätt så att vi ser till att vi lagstiftar men samtidigt kan se till att det är dynamiskt.

Daniel Forslund, utvecklingsansvarig för digitalisering på Vårdföretagarna och tidigare drivande i frågorna inom Liberalerna, höll med och tillade att branschen måste sluta vänta på det offentliga och själva ta stafettpinnen. 

– Jag har försökt på alla nivåer att förändra i de här frågorna. Jag tror vi kan få in ny energi om vi enar privata vårdgivare, techleverantörer och andra som också kan gå lite snabbare fram, som inte är bundna av formella regelverk kring offentlig upphandling och annat. 

Panelen gav en stark tumme upp till Tidöavtalets rader om en reformering av vårdens digitala infrastruktur. Men frågan måste förvaltas över tid, underströk Peter Kjäll, näringspolitisk expert på Tech Sverige. Branschen, sade han, står redo att testa och experimentera – men politiken behöver ge tydlighet kring förutsättningarna så att fler vågar.

– Vi pratar om den digitala infrastrukturen, om standarder och interoperabilitet. Här är vi från branschen otroligt positiva till att skapa en marknad där vi har en jämlik konkurrens. Det är vad som är centralt, så att alla kan spela på samma villkor.

Han liksom Daniel Forslund passade på att ge en känga till de som driver frågan om ett nationellt journalsystem, snarare än de problem som uppfattas som viktiga för branschen.

– Man får gå ut tydligt från branschen och samhället och säga att nej det är inte ett problem att vi har många IT-system eller många vårdgivare men det är ett problem att vi har bestämt hur de ska samspela, sade Daniel Forslund. 

Även om grundackordet alltså var en uppmaning om mer verkstad och mindre prat blev det aldrig helt tydligt under samtalet vem som skulle ta de första stegen. Men Anders Tunborg-Hansen avrundade med att konstatera att riskerna med att vänta kan vara större än handling.

– Vi kan så klart utreda olika hälsoappar i varje region och land fram till 2030. Men medan vi gör det så vänder sig användarna till Google Play och Apple Appstore och hittar något som kanske inte är säkert. Appar som samlar en massa data som går till Kina eller USA. Det är inte så vi tänkt oss enligt den nordiska välfärdsmodellen där vi tar hand om varandra, sa han.

– Så det vore bra om vi skyndade på, för det kan vara så att riskerna är störst med att inte göra någonting alls.

Läs också: Här får teknikskygga hjälp med digitala besök

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev