Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Elallergiker kan släcka tv- och mobilnät

Publicerad: 25 november 2011, 10:44

En man som säger sig vara elöverkänslig kan få en egen ”strålningsfri zon” i Mora kommun. Det kan göra att tv och mobiltelefonin slutar fungera.


Mannen bor utanför Mora och hävdar själv att flera års besvär med huvudvärk, ryggont och stickningar i bröstet beror på utbyggnaden av mobilnätet. Han har förklarat att han då och då tvingats klä sig i ett avskärmande silvertyg.

Efter en lång hantering av ärendet har nu miljökontoret för Mora och Orsa bestämt sig för att föreslå en ”strålningsfri zon”. Mobiloperatörer och statens radio- och tv-distributör Teracom kan tvingas rikta om sina master med hänvisning till miljöbalken. Det skulle kunna göra att området blev utan täckning för mobiltelefoni och tv-sändningar, skriver Dagens Nyheter.

Miljönämnden ska besluta i frågan nästa månad och ordföranden är positivt inställd till förslaget. Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, är däremot kritisk.

– Beslutet som kommunen tänker fatta är inte grundat på vetenskaplig evidens. Det finns ingen känd biologisk mekanism för hur en så låg nivå på exponering som mobilbasstationer sänder ut skulle ge några hälsoeffekter, säger hon till DN.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev