fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Fem sjuksköterskor sparkas

Publicerad: 4 juli 2006, 12:08

De fem sjuksköterskor som i maj varslades om avsked, efter att ha anklagats för att nattetid ha smitit från sina arbetsuppgifter, har nu fått sparken. Facket menar att avskedet saknar grund och kommer att överklaga beslutet.


Sjuksköterskorna arbetar på en slutenvårdsklinik vid barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholm. I våras framkom, enligt arbetsgivaren, att de fem sjuksköterskorna, och även sju mentalskötare systematiskt turats om att smita från arbetsplatsen för att sova i en patientlägenhet i anslutning till vårdavdelningen. Se även Dagens Medicin nr 22/06.

- BUP:s ledning konstaterar att sjuksköterskorna har ett arbetsledaransvar nattetid, och att de i och med detta grovt åsidosatt sina arbetsuppgifter. Ledningen har totalt tappat förtroendet för dem, säger Annika Blomgren, personalchef för Stockholms läns sjukvårdsområde.  De sju mentalskötarna sparkas inte då arbetsgivaren anser att ansvaret för det inträffade ligger hos sjuksköterskorna, eftersom de haft arbetsledarfunktionen vid vårdavdelningen.

Vårdförbundet, till vilket fyra av de fem uppsagda sjuksköterskorna tillhör, anser inte att det finns någon grund för avskeden, och menar att det inträffade skett med arbetsgivarens goda minne.  - Vi kommer att ogiltigförklara avskedet och begära en tvisteförhandling. I första läget förhandlar vi med landstinget, men om det behövs kommer vi att driva detta vidare, säger Ulla Althin, Vårdförbundets ordförande i Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev