måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Förslag på registrering av mödradöd

Publicerad: 7 september 2006, 11:03

Registrering av dödsfall isamband med graviditet kan bli aktuell i Sverige. Ett förslag till organisation diskuterades nyligen på SFOG-veckan.


- I Sverige har vården slagit sig till ro med att den officiella siffran över hur många kvinnor som dör i samband med graviditet och förlossning är mycket låg. Vi som arbetar med detta ser att den bilden inte är sann, säger Magnus Westgren, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets kvinno­klinik.

Den officiella siffran för mödra­mortaliteten i Sverige är omkring 5av 100 000.

- Men det kan finnas kvinnor som dör där det inte framkommer att de varit gravida. Ett exempel är tidig graviditet hos kvinnor med allvarlig psykisk sjukdom som begår självmord, säger Magnus Westgren.

Under SFOG-dagarna, som pågick mellan den 28 augusti och 1september i Helsingborg, diskuterade specialister inom obstetrik och gynekologi ett förslag på hur mödramortaliteten kan följas upp. Förslaget är att regionala instanser samlar in uppgifter och sedan rapporterar, till exempel en gång per år, till en nationell organisation. På riksplanet ska   omständigheterna kring händelserna analyseras. Syftet är att förstå hur vården kan undvika att samma sak händer igen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev