Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Fysioterapi i mobilen tar hem årets Athenapris

Publicerad: 20 oktober 2021, 06:03

Närmare 70 000 patienter har sökt sig till Joint Academy för att på nätet få grundbehandling av artros. Denna består av patientutbildning, långvarig och individanpassad träning och viktkontroll vid behov. Leif Dahlberg är medicinsk chef på företaget.

Foto: Peter Hakestam, Ludvig Thunman/Bildbyrån

”Det här är jättestort. Jag ser priset som ett erkännande och en bekräftelse på att det vi jobbar för uppskattas”, säger Leif Dahlberg, Joint Academy. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

AthenaprisetRegion SörmlandDigital vårdToppnyheter Rörelseorganen

VS


På fredag, den 22 oktober belönas Joint Academy med 2021 års Athenapris  i samband med ett webbinarium.

– Den digitala vården kommer att få störst betydelse för patienter med kroniska sjukdomar. De behöver ett långvarigt stöd för att påbörja livsstilsförändringar, lära sig leva med sin sjukdom och veta vad de själva kan göra för att må bättre, säger Leif Dahlberg, som är medicinsk chef för Joint Academy.

Programmet Joint Academy, som ägs av företaget Arthro Therapeutics AB, började användas i större skala 2016. Det växte fram ur Leif Dahlbergs engagemang för att förbättra vården för patienter med ledbesvär och hans besvikelse över att det tog sådan tid för Socialstyrelsens riktlinjer att slå igenom inom hälso- och sjukvården. Samtidigt läste sonen Jakob datavetenskap. Han var intresserad av hälsoekonomi och så började de utveckla sitt program.

– Trots att artrosskolor länge haft hög prioritet i Socialstyrelsens riktlinjer deltar endast cirka 5 procent av patienterna i sådana. Knappt hälften av dem som gått igenom en höftoperation har fått en grundbehandling före operationen, säger Leif Dahlberg, som också är professor i ortopedi vid Lunds universitet.

Extra stort tillflöde under pandemin

Fram till i dag har närmare 70 000 patienter sökt sig till Joint Academy för att på nätet få grundbehandling av artros: patientutbildning, långvarig och individanpassad träning, samt viktkontroll vid behov. För patienterna är behandlingen gratis.

Under pandemin blev det ett extra stort tillskott av patienter, berättar Leif Dahlberg. Vissa kom för att de inte vågade delta i fysiska artrosskolor på grund av smittrisken. Andra hade fått sina höft- och knäledsoperationer framflyttade och behövde stöd för att klara smärtan under väntetiden.

Svenska sjukvårdssystemet saknar fortfarande en betalningsmodell anpassad för digital vård. Joint Academy har avtal med Frösjö vårdcentral som ingår i Region Sörmlands vårdval. Sörmland skickar i sin tur räkningar till patienternas hemregioner, som betalar för behandlingen till Joint Academy. Förenklat beskrivet.

Men i november väntas regeringen komma med en proposition om vilken roll digitala vårdtjänster ska spela i primärvården. Förslagen kommer att ha sin utgångspunkt i Göran Stiernstedts utredning Digifysiskt vårdval, har statssekreterare Maja Fjaestad (S) tidigare sagt till Dagens Medicin.

– Det oroar mig inte. Det måste finnas plats för en bra digital vård som patienterna har nytta av, säger Leif Dahlberg.

Ändrade spelregler

Den 1 oktober ändrade dock Region Sörmland spelreglerna för Joint Academy. Innan en patient antas till artrosskolan måste bedömningen av patientens tillstånd hädanefter ske vid en fysisk undersökning, vilket Leif Dahlberg beklagar.

– Det drabbar patienternas möjlighet att snabbt påbörja en behandling. Kravet på ett fysiskt besök kan innebära en risk för att patienten inte kommer till skott, det kan dröja veckor att få till ett fysiskt besök hos vårdpersonal, säger han.

Joint Academys upplägg är inte okontroversiellt. En debatt i våras i Läkartidningen handlade bland annat om huruvida bedömningar av patienternas tillstånd kan göras digitalt, eller om den kliniska bedömningen måste göras fysiskt. 16 professorer i ortopedi ansåg då att Joint Academy inte följde Socialstyrelsens riktlinjer. Leif Dahlberg gör en annan tolkning av gällande riktlinjer samt referenser. Förfaringssättet är strikt baserat på evidens, framför han. 

Ger bättre överblick

Företaget har drygt 350 fysioterapeuter som arbetar deltid – antingen som anställda eller som egna företagare. De har i genomsnitt mellan 60 och 80 patienter var på gång samtidigt.

Bild 1/2  Det digitala arbetssättet ger också en bättre överblick i och med att patienten hela tiden rapporterar in hur det går, enligt fysioterapeuten Emelie Blennow på Joint Academy.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Fysioterapeuten Emelie Blennow i Höllviken utanför Malmö har arbetat på Joint Academy sedan 2017. Efter en inledande bedömning via telefon eller videosamtal om lämplig behandling lägger hon upp träningsprogram, som patienten följer i sin app. Varje träningstillfälle varar fem till tio minuter och genomförs dagligen. I början görs veckovisa avstämningar, där patienten fyller i uppgifter om sin smärta och sitt allmänna mående. Enkla funktionstester ingår också, som att sätta sig ner och resa sig upp. 

Den stora skillnaden jämfört med att arbeta fysiskt är att den digitala verksamheten ger en flexibilitet för fysioterapeuten. Man behöver inte vara bunden till kliniken utan kan sköta jobbet hemifrån eller i sommarstugan, påpekar Emelie Blennow.

Det digitala arbetssättet ger också en bättre överblick i och med att patienten hela tiden -rapporterar in hur det går.

Den vanliga farhågan om att det skulle vara svårt att etablera en bra relation med patienten utan att träffas kom snabbt på skam för henne. 

– Många av mina patienter säger att de aldrig känt sig så sedda som nu. Att inte få klämma och känna på patienten kan jag leva med när jag ser vilka goda resultat de gör, säger Emelie Blennow. 

Juryns motivering

”Årets vinnare har med utgångspunkt från evidensbaserad kunskap i kvalitetsregister utvecklat och förbättrat behandling och tillgänglighet för patienter med artros, en av våra största folksjukdomar. Digital teknik kompletterad med personlig handledning av fysioterapeuter ökar patienternas följsamhet och tillgång till en kostnadseffektiv behandling med målet att genom livsstilsförändringar fördröja och förebygga behovet av operation. Framgången i arbetet bygger på en kontinuerlig och nära samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv, där även patienterna bidragit med viktiga erfarenheter.”

Om Athenapriset

Bakom Athenapriset står Vinnova och Dagens Medicin tillsammans med Vetenskapsrådet, Forte, Lif och Sveriges Kommuner och Regioner.

Priset delas ut för fjortonde året i rad.

Syftet med Athenapriset är att uppmärksamma och belöna forskning och innovationer som skett i samverkan mellan akademi, sjukvård och näringsliv.

Priset är på 100 000 kronor.

Årets jury

Anders Brinne, områdesledare för hållbar precisionshälsa, Vinnova, juryordförande.

Nina Rehnqvist, senior professor, grundare av Athenapriset

Ola Winqvist, ordförande i Svenska läkaresällskapets delegation för forskning, tidigare Athenapristagare.

Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare Medicin och hälsa, Vetenskapsrådet.

Olle Lundberg, huvudsekreterare, Forte.

Anders Kärnell, medicinsk chef, MSD.

Emma Spak, chef sektionen för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner.

Lisa Blohm, chefredaktör, Dagens Medicin.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-10-29

Jag tänker absolut att man kan göra en digital modell utan första fysiska besök för en del. Men förmodligen är det väldigt många som söker Joint academy som inte borde och som hålls efter alldeles för länge.

Deras modell med att skicka två övningar om dagen håller inte heller då styrketräning är det som visat ger effekt mot artros. 2 övningar om dagen klassas inte som styrketräning. Joint academy är opportunister som vill tjäna pengar snabbt i en dåligt reglerad marknad. KRY etc ingår också i den skamhörnan!

Kritisk

 

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev