Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Grön laserstråle ska ge säkrare mått på bukfett

Publicerad: 25 augusti 2010, 08:49

En ny svensk uppfinning mäter bukhöjd med laser. Resultatet blir säkrare än vid konventionell mätning med linjal, enligt uppfinnaren Carl-Erik Flodmark.


Att mäta bukhöjden anses vara ett mer exakt sätt att uppskatta mängden av det farliga inälvsfettet i buken, jämfört med att mäta
midjeomfånget.

– Plus att barn inte tycker om att man står och mäter dem med ett måttband runt magen, säger uppfinnaren Carl-Erik Flodmark, överläkare på Barnöverviktsenheten Region Skåne vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Han har nu varit med och utvecklat ett instrument där en grön laserstråle mäter bukhöjden.
– Man har aldrig haft en bra metod för att mäta bukhöjd, utan har använt vattenpass och linjal. Jag tänkte att man kunde göra det bättre, säger Carl-Erik Flodmark.

En fördel med bukhöjdslasern är att avläsningen blir stabilare än med med linjal, eftersom ingen behöver hålla i utrustningen.

Sedan i mars testas en prototyp av apparaten på Skånes universitetssjukhus. Den används tillsammans med ett nytt index, kallat F-index, som Carl-Erik Flodmark också har tagit fram tillsammans med utvecklingsteamet.

F-indexet bygger på antagandet att bukhöjden inte bör vara högre än höjden på bröstbenet.

- Men detta är en hypotes som det måste forskas mer kring, säger Carl-Erik Flodmark.
Med lasern kan man mäta höjden på både buk och bröstben. Om båda är samma blir F-indexet 1. Är indexet högre kan patienten lida av farlig bukfetma.

Två möjliga fördelar med F-indexet är att det tar hänsyn till om individen är väldigt kraftigt byggd eller om han eller hon växer. Det vanligen använda kroppsmasseindexet BMI är till exempel svårt att använda just på barn som växer.

Carl-Erik Flodmark hoppas att hans teknik och metod ska kunna användas på såväl vuxna som barn, till exempel för screening av skolklasser. Region Skånes utvecklingsbolag Innovator Skåne har utvecklat bukhöjdslasern. Den beräknas kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor på marknaden.

- Nu bygger vi upp en faktabas som styrker den här produkten. När vi har den, så är vi mogna för att ingå diskussion med den externa industrin, säger Stig Wiinberg, teknisk chef på bolaget.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev