Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Hälften får inte planera sin egen vård

Publicerad: 22 februari 2013, 09:34

Hälften av de äldre som är hemma igen från sjukhuset har inte varit delaktiga i planeringen, visar en ny undersökning.


Den första delen av undersökningen Webbkollen handlade om svårt sjuka äldre som återinskrivits på sjukhus inom 30 dagar. Som Dagens Medicin tidigare rapporterat blev resultatet att många gamla tycker att vårdens stöd brister när de blir akut försämrade och när de skrivs ut från sjukhuset.

Webbkollen byggs nu ut med en riksomfattande kartläggning om ur det äldre har det efter sjukhusvistelsen. Den här gången gäller det inte enbart återinskrivna äldre, utan alla över 65 år.

Hittills har 100 intervjuer genomförts, i vissa landsting av sjukhuspersonal och i andra av distriktssköterskor. De här intervjuerna visar att bara hälften känner sig delaktiga i planeringen av hur det skulle bli när de kom hem. Lika dåliga är siffrorna när det gäller att veta vem de ska vända sig till med frågor.

Webbkollen ska sporra landsting och kommuner att göra uppföljningar efter sjukhusvistelser. Flera internationella studier visar att ett telefonsamtal eller ett hembesök inom 72 timmar kan förhindra oplanerade inläggningar, enligt projektledaren Agneta Brinne.

Webbkollarna ingår i SKL-projektet Bättre liv för sjuka äldre, som delvis finansieras av socialdepartementet. Hittills används Webbkollen återinlagda av 20 landsting och regioner.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News