Digitalisering
Han åker ut och röntgar skadade fångar
Publicerad: 14 februari 2023, 05:00
Tony Jurkiewicz är projektledare för det breda samverkansprojektet personcentrerad mobil röntgen inom Västra Götalandsregionen. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån
Med en liten mobil röntgenapparat kan man slå den nära vården med häpnad. Skadade interner kan röntgas på fängelset, äldre i sina boenden, barn och unga på plats vid olika sportevent. (2 kommentarer)
Ämnen i artikeln:
Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenBild- och funktionsmedicinDigital vårdÄldreomsorg– Nu när vi har tekniken och överföringen av röntgenbilder till sjukhuset fungerar, är allting möjligt, det är bara våra egna resurser som sätter gränserna, säger Tony Jurkiewicz, röntgensjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal.
Läs mer: ”Dumsnålt att dra in satsning på mobil röntgen”
Han är projektledare för det breda samverkansprojektet personcentrerad mobil röntgen inom Västra Götalandsregionen, som avslutades vid årsskiftet med mycket goda resultat. Det var i inriktat på akuta undersökningar på i huvudsak äldreboenden men också i hemmet, vid misstänkta akuta höft- och bäckenfrakturer. Den första mars i år börjar verksamheten köras skarpt vid ett 90-tal äldreboenden i Göteborg med kranskommuner.
I piloten ingick även några undersökningar på fängelser som ett sätt att se om akut mobil röntgen kan utvidgas till fler områden, förklarar Tony Jurkiewicz. Där finns enormt mycket pengar och resurser att spara för samhället. I stället för att mobilisera en piketbuss, poliser och ett antal kriminalvårdare för att köra in en fånge som till exempel i frustration dunkat handen för hårt i väggen under en innebandymatch, kan vården komma ut till fängelserna med den 3,5 kg lätta, mobila kameran vid misstänkt fraktur.
– Sjuksköterskorna på fängelserna är överlyckliga över att det kan ske så enkelt och smidigt. Även om det visar sig vara en mindre fraktur kan den kanske tejpas ihop och resan till sjukhuset planeras bättre. Är det riktigt akut och foten pekar åt ett annat håll, då måste man åka in direkt så klart, säger Tony Jurkiewicz.
Med mobil röntgen slipper internerna komma in på sjukhuset i kriminalvårdens kläder med vakter och poliser. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån
Kameran som byggts om för att kunna röntga bäckenskador, fungerar även för småskelett. På fängelserna är det oftast handleds- fotleds- eller fingerskador som uppkommit under träningspass som behöver undersökas.
Känns det obekvämt att vara ute på fängelser?
– Nej, jag har samma patienter var jag än är, på röntgen eller anstalten. Det är patienter som är i behov av en undersökning och de ska bemötas utan att man lägger några värderingar i vem som kan ha gjort vad.
Med mobil röntgen slipper också internerna den tråkiga uppmärksamhet det för med sig att komma in på sjukhuset i kriminalvårdens kläder med vakter och poliser, påpekar han, och rymningsrisken minskar.
Det finns inget beslut i VGR att vidga den mobila röntgenverksamheten till fängelser än, men Tony Jurkiewicz är säker på att efterfrågan kommer att öka, nu när möjligheten finns.
– Man skulle också kunna använda det vid stora internationella idrottsevenemang som handbolls- och fotbollscuper för barn och ungdomar, till exempel. I stället för att alla som skadas måste åka till barnröntgen kunde det akuta omhändertagandet ske här.
Nu ska två undersköterskor utbildas i röntgen och strålskydd för att arbeta i par med röntgensjuksköterskor vid fallskador hos äldre.
Läs mer: Här röntgar kommunen patienter hemma
Brett samarbete
Satsningen på mobil röntgen i VGR är ett tätt och brett samarbete mellan radiologen, kommunerna, primärvården, specialister vid Sahlgrenska, ambulanssjukvården och i någon mån Kriminalvården.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2023-02-17
Strålskyddet är av allra högsta vikt och det tar vi med oss till boendet och hanterar bildtagningen efter de regler som finns. Gällande uttrycket kamera så är det lätt att förknippa med en vanlig systemkamera både till vikt och utseende. Detta är en ny innovation som har kommit då man slipper alla tunga röntgenutrustningar att ta med sig till patienten på boenden.
Tony Jurkiewicz
2023-02-15
Jag är pensionär. Käkkirurg. Men jag arbetade mer än 6 år på röntgenavdelningen på Tandläkarhögskolan. Skrev en avhandling om direkt digital radiografi.
Hur står det till med strålskyddet? Det finns omfattande regler, utfärdade av Statens Strålskyddsinstitut. Följs dessa? Strålskyddet nämns inte ens, och fotot av ”kameran” och operatören är inte förtroendeingivande.
Bara att kalla röntgenapparaten för ”kamera” ...
Ann-Catherine Mörner