Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Han tvättar bort klinikens dåliga rykte

Publicerad: 8 November 2013, 07:49

Patrick Vigren,specialist inom neurokirurgi och verksamhetschef för neurologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

Sedan Patrick Vigren blev verksamhetschef har en klinik som tidigare präglats av motsättningar vänt om. Medarbetarna trivs och patienterna har fått bättre tillgänglighet.


Den neurologiska kliniken med 150 medarbetare har under de senaste tio åren haft tre externa konsultutredningar på grund av olika typer av problem. Våren 2012 blev neurokirurgen Patrick Vigren verksamhetschef.

Vad anser du kännetecknar en god ledare?

– Här får jag säga de fyra kardinaldygderna som man talade om under antiken: Att man är rätt­rådig, att man visar mod i kombination med måttfullhet och slutligen praktiskt klokskap, alltså att man får vara lite pragmatisk, säger han.

Dessutom är det viktigt att kunna byta åsikt, på basen av ny information.

– Jag tycker att det krävs att man som ledare i grunden uppfattas som stabil och rättvis, men då det krävs behöver man också vara dynamisk och flexibel, säger Patrick Vigren.

Under de 18 månader han arbetat som verksamhetschef har man lyckats minska stora ekonomiska underskott, från minus 15 miljoner kronor
2007–2011 till minus 3 miljoner 2012–2013.

– Men det är inte det jag är mest stolt över, utan det är när utbildningsläkare kommer fram till mig efter sin placering och säger att ”den här klinikens dåliga rykte är helt oförtjänt, det är ju en jätte­trevlig läkargrupp”, säger han.

Även de egna läkarna på kliniken har uttalat att det är skönt att det nu är lugn och ro och trivseln avspeglas även i bättre siffror i medarbetarenkäter. En annan stolthet är ett nytt strukturerat utvecklingsprogram för sjuksköterskor.

– Min roll har varit att först ingjuta hopp i en klinik som var sargad av problem och likt Obama få alla att känna att ”Yes we can”! Men det räcker inte, man måste också leverera och visa på ­successivt förbättringsarbete, säger han.

En viktig del är bättre struktur, som systematisk uppföljning av läkarnas egen administration. God ordning på ekonomin gör det också lättare att argumentera bättre mot landstingsledningen.

– Om jag kan visa att vi stramat åt på alla punkter vi kan, men att vi just vad gäller kostsamma
ms-läkemedel har skenande kostnader kan jag förklara att detta inte kommer att rymmas inom budgeten och att man får acceptera ett underskott, alternativt skjuta till mer pengar.

Bättre struktur har också gynnat patientsäkerheten med bättre flöden och ökad tillgänglighet trots fortsatta vakanser på sjuksköterskesidan. Framåt är också planen att se till att väntelistan för återbesök som omfattar 3 000 patienter, i stället för att som nu vara ospecifik, sorteras inom diagnosgrupper.

Vad gäller framtidsplanerna löper Patrick Vigrens förordnande tre år till.

– Under den tiden är mitt mål att få kliniken att bli välfungerande, med så bra struktur att det känns tryggt att kunna lämna över ledarskapet till någon annan.

Relaterat material

Samlar in idéer för bättre arbetsmiljö

Han värvade egna läkare till akuten

Lotta Fredholm

Reporter

Lotta.fredholm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev