Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Här har chatten begravt faxen mellan vårdgivare

Publicerad: 7 April 2016, 08:36

Maria Magnusson Evertsson, Link-sjuksköterska.

Region och kommuner i Kronobergs län har samma journalsystem och papperstrixandet är i princip obefintligt.


Fem av åtta kommuner i Region Kronoberg nappade på regionens erbjudande att få journalsystemet Cosmic och nu sköts merparten av den tidigare papperskommunikationen i stället med systemets chattfunktion Link. Samma sak gäller för kommunikationen mellan sluten- och primärvården.

Det berättade Link-sjuksköterskan Maria Magnusson Evertsson, vid en föreläsning på Vitalis med titeln: Fax R.I.P – kompletta digitaliserade vårdkedjor över vårdgivargränser.

Chattfunktion ger även regionen möjlighet att boka tider och behovet av fysiska vårdplaneringar har därför minskat kraftigt då det flesta nu helt enkelt sköts via chatt. Inskrivningsmeddelande, utskrivningsmeddelande och det mesta däremellan är också papperslöst. Informationsbladet från kommunen är dock fortfarande på papper, men även där jobbar regionen på att få till en digital lösning, försäkrade Maria Magnusson Evertsson.

– Vi skickar inga papperskopior över huvud taget. De kopior patienten får i handen är läkemedelslista, utskrivningsmeddelande och samordnad vårdplan. Övriga papper som kommunen vill ha drar den ut ur systemet på sina egna enheter, sade Maria Magnusson Evertsson.

Hon poängterande att det i nya betänkandet om bättre resursutnyttjande i vården visserligen ser lite annorlunda ut. Där sker en förskjutning av planeringen mot primärvården.

– Men vi känner i Kronoberg att vi klarar det. Bring it on!

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev