söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Heldigital cancerrehab blir del av internationellt projekt

Publicerad: 12 september 2023, 09:19

Fysioterapeuten Linnea Nyberg, del av det heldigitala rehabiliteringsteamet, från Dagens Medicin reportage om verksamheten på Ängelholms sjukhus våren 2023.

Foto: Niclas Jönsson / Bildbyrån

Vid årsskiftet öppnade Sveriges första helt digitala cancerrehabilitering vid Ängelholms sjukhus. Nu blir verksamheten del av ett internationellt, EU-finansierat projekt.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttÄngelholms sjukhusRegion Skåne

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Projektet Advanced modeling of baltic cancer e-care (Amber) syftar till att utveckla och bygga upp helt digitala processer inom cancervården, och pågår mellan september 2023 och augusti 2026.

Läs också: Digitalt team gör cancerrehab mer tillgänglig

”Att minimera behovet för fysiska besök gynnar inte bara de som har långt att åka utan även de som lider av trötthet som följd av cancersjukdom eller behandling. Det sparar också tid, och gör att fler kan få in sin rehabilitering i det övriga livspusslet”, säger Patrik Göransson, som representerar Ängelholms sjukhus i projektet, i ett pressmeddelande.

Det heldigitala teamet vid Ängelholms sjukhus bildades först av ren nödvändighet, framtvingat av pandemin. Men erfarenheterna blev överraskande positiva, och från årsskiftet permanentades verksamheten, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

Under det dryga halvår som gått sedan dess har verksamheten hunnit väcka uppmärksamhet också utanför Sverige. Nu blir cancerrehabiliteringen alltså en del av det EU-finansierade projektet, som leds från Själlands universitetssjukhus i Danmark. Projektet har beviljats totalt 2,6 miljoner euro, och Ängelholms sjukhus tilldelas 4,5 miljoner kronor för sin del.

”Allt vi kommer fram till i projektet ska testas i verkligheten, mätas och utvärderas. Jag är säker på att detta arbete kommer att underlätta för verksamheter som vill komma igång med digital vård och rehabilitering, men den stora vinsten är så klart att våra patienter får en bättre och mer tillgänglig vård” säger Patrik Göransson i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev