Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Heparin släppt ur karantän

Publicerad: 23 december 2008, 13:07

Läkemedelsverket har nu hävt sitt beslut om att placera vissa tillverkningssatser av det lågmolekylära heparinet Klexane i karantän.


Läkemedelsverket beslöt den 29 september i år att placera ett antal tillverkningssatser av det lågmolekylära heparinet Klexane (enoxaparin) i karantän. Orsaken var att spårbarheten i tillverkningskedjan inte kunde säkerställas.

Nu har tillverkaren Sanofi-aventis utfört inspektioner i Kina, där läkemedlet tillverkas, och bland annat säkerställt kvaliteten i råvaruhanteringen. Dessutom har analyser visat att det inte fanns några föroreningar i de tillverkningssatser som sattes i karantän. Därför har Läkemedelsverket i dag beslutat att häva beslutet om karantän.

Den 23 april i år beslutade verket även om en definitiv indragning av vissa tillverkningssatser av Klexane, eftersom små mängder av en förorening hade  upptäckts.

Föroreningen, översulfaterat kondroitinsulfat, orsakade dock enligt Läkemedelsverket inte några allvarliga biverkningar hos någon patient i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev