Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Hjärtat behåller överenskommelse med Lif

Publicerad: 20 oktober 2015, 12:29

Apotek Hjärtat har beslutat att inte lämna etiköverenskommelsen med läkemedelsindustrin. Men Apoteket AB har ännu inte bestämt sig och ser viktigare sätt att motverka korruption än att behålla avtalet.


Tidigare har Apoteksgruppen och Kronans Apotek lämnat etiköverenskommelsen med läkemedelsföretagens branschorganisation, Lif. De två kedjorna har hänvisat till att Sveriges Apoteksförening nu tagit fram en bred etikplattform som man anser är tillräcklig.

Apotek Hjärtat har nu däremot beslutat sig för att stanna kvar i överenskommelsen.

– Vi anser att etikavtalet och etikplattformen kompletterar varandra, och därför har vi beslutat oss för att inte lämna avtalet med Lif. Etikplattformen beskriver de etiska principer som styr apoteksverksamheten i branschen i stort. Medan avtalet med Lif handlar om hur interaktionen mellan läkemedelsindustrin och apoteken och dess medarbetare ska gå till, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Apoteket AB har inte bestämt sig om man ska stanna i överenskommelsen. Företagets kommunikationsdirektör Eva Fernvall säger till Apoteksmarknaden att överenskommelsen med Lif inte är det viktigaste sättet för kedjan att skydda sig mot korruption.

– Arbetet mot korruption är väldigt viktigt för Apoteket och är en väsentlig del av vårt hållbarhetsarbete. Vi fokuserar på frågan om hur vi ska arbeta med dessa frågor framöver och på hur vi bäst skyddar oss mot otillbörlig påverkan från leverantörer. Vi har bland annat riktlinjer för antikorruption som vi tillämpar mot alla leverantörer och inte bara mot Lifs medlemmar, säger hon till nyhetsbrevet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev