Digitalisering
Hon leder kliniken via surfplatta på hjul från Australien
Publicerad: 21 april 2017, 08:46
Foto: Jan Alfredsson, Västerbottens läns landsting
Hudkliniken i Umeå har tagit begreppet distansarbete till nya nivåer. Varje vecka, måndag–torsdag, kopplar verksamhetschefen Virginia Zazo upp sig på nätet från hemmet i Australien för att delta på klinikens morgonmöte.
– Jag kopplar upp mig klockan åtta svensk tid, då är klockan 16 för mig här i Brisbane, säger Virginia Zazo, överläkare och verksamhetschef vid hud- och STD-kliniken i Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.
Det har hon hållit på med i några månader nu. Familjen flyttade i januari till Australien när Virginia Zazos man, även han läkare, fick en forskartjänst i Brisbane.
Med hjälp av internet, en surfplatta och en robot på hjul arbetar hon deltid, och håller bland annat medarbetarsamtal och handleder underläkare på distans från andra sidan jorden. Största utmaningen hittills har varit att hitta en stabil bredbandsleverantör.
– I början fick jag improvisera och köra med mobilt bredband. Uppkopplingen funkar bra nu och snart får vi fiber så då ska det gå ännu fortare, säger Virginia Zazo.
Via en surfplatta som sitter på en robot som hon styr från Australien kan Virginia Zazo rulla runt i klinikens korridorer i Umeå. Ibland åker hon in i fikarummet och videochattar om ditten och datten med kollegorna.
– Jag har hittat en rutin. På måndag skickar jag mejl till mina medarbetare hur veckan kommer att se ut och när jag kommer att koppla upp mig. Jag är med på morgonmöten, jobbar med administration, har läkarronder och handledning. Jag har kört medarbetarsamtal och haft hr-samtal, då har vi ställt surfplattan på bordet, säger hon.
Med start på fredag kommer hon också att träffa patienter. Roboten ska då vara med och stödja underläkare på deras mottagningar. Eventuellt kan det bli aktuellt för Virginia Zazo att ställa diagnos på distans, det är en möjlighet som hon och kollegorna håller på att utforska.
– Jag har tillgång till patientjournaler och kan gå in och läsa i dem. Titta på bilderna som finns, höra vad underläkaren säger och höra vad patienten säger. Har vi tillräckligt med underlag kan jag ställa diagnos, säger hon.
Virginia Zazo beskriver chefandet från Australien som ett test i hur distansteknik kan användas inom vården. Läkarbristen är som bekant stor på många håll. Man behöver inte åka till andra sidan jorden för att applicera arbetssättet.
– Det här är extremt eftersom det är så långt borta. Om avstånden är mindre kan man tänka sig att vara på plats en gång i månaden och sköta resten på distans. Man kan fördela arbetet så att man kan vara chef på två olika ställen, till exempel, säger hon och fortsätter:
– Ibland har jag haft ett möte i Umeå och ett möte i Stockholm på en och samma dag utan att jag har behövt flytta på mig. Då känner man sig väldigt effektiv.
Vad säger personalen i Umeå om att chefen finns i Australien?
– De säger att det fungerar bra och är nöjda med att se mig på morgonen. Vi är 40 medarbetare som känner varandra väl. Vi ska göra en stegtävling tillsammans. De ska promenera mot mig i Brisbane och jag mot dem i Umeå så ska vi se var vi möts. Det är lite kul, säger Virginia Zazo.
Videon ovan är producerad av Västerbottens läns landsting.