Digitalisering
Hon prisas för verktyg som synliggör kognitiv svikt
Publicerad: 18 maj 2022, 14:23
Sara Wallén på Mindmore prisas för digitalt verktyg som screenar för kognitiv svikt. Foto: Jens Berggren
I dag, onsdag, fick Sara Wallén utmärkelsen Årets digitala psykolog för att ha förändrat sättet att använda kognitiv testning i hälso- och sjukvården.
Bakom utmärkelsen står Nätverk digitala psykologer inom Psykologförbundet.
En del av motiveringen lyder: ”Genom digitaliseringen av evidensbaserade test så frigörs tid för testledare, ett mer standardiserat testförfarande skapas och nya möjligheter uppstår med det digitala förmedlingssättet”.
Sara Wallén, nästan färdig psykolog och grundare av företaget Mindmore, har digitaliserat ett 20-tal kognitiva tester och gjort dem lättillgängliga för sjukvården. Under bara några få år har verktyget, som heter detsamma som företaget, fått spridning till ett hundratal kliniker i Sverige, på vårdcentraler, sjukhus och företagshälsa.
– Jag är jättestolt över utmärkelsen och framför allt över mina kolleger i företaget som tagit fram det här verktyget tillsammans med mig. Vi brinner för att synliggöra hjärnhälsa och kognitiv svikt. När man kan mäta kognitiva problem blir bedömning, behandling och rehabilitering mer träffsäker, säger Sara Wallén från e-hälsomässan Vitalis i Göteborg där hon bland nio andra var nominerad till HealthTech Award 2022, dock utan att vinna.
Läs också: Mystiken med långtidscovid under lupp i ny studie
I vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom, som kom för ett år sedan, rekommenderas Mindmore som ett av de test som har ”goda psykometriska egenskaper”.
Patienten kan göra testet hemma på en surfplatta eller dator. Rättning och normering sker automatiskt och resultatet tolkas sedan enkelt av till exempel läkare, sjuksköterskor eller psykologer som utbildats på verktyget.
Sara Wallén jämför testet med ett blodprov. Det mäter kognitiv svikt oavsett om den beror på postcovid, depression, utmattning, demens, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, stroke eller hjärtsvikt. Det talar också om vilken eller vilka funktioner inom de sex kognitiva domänerna som är påverkade: minne, exekutiv funktion, visuospatial funktion (förmåga att tolka synintryck), uppmärksamhet och tempo, verbal funktion och social kognition.
Det är den sviktande funktionen som påverkar patientens vardag, säger Sara Wallén, och betonar vikten av rätt stöd och rehabilitering. En patient som är påverkad i sin exekutiva funktion ska till exempel inte gå tillbaka till ett jobb som projektledare; en som har nedsatt planeringsförmåga ska inte få en internetbaserad kbt-behandling som förutsätter mycket eget ansvar.
– Över 85 procent av alla med depression har kognitiv påverkan men den syns ju inte och som patient kan man tro att man har blivit knäpp. Vet man vad problemet är får vården rätt förutsättningar att ta hand om patienten.
Läs också: Hon ska nagelfara psykiatrins kommunikation