Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Hon ser patienterna i öronen 33 mil bort

Publicerad: 29 Mars 2018, 10:42

Undersköterskan Mari-Ann Isaksson Pirtti fungerar som öronläkaren Anette Sörlins förlängda arm. Med ett digitalt otoskop ser läkaren en bild av patientens trumhinna – 33 mil bort (Anette Sörlin syns på bildskärmen i bakgrunden).

Foto: Daniel Olausson/Media Tales

När patienter med hörselproblem i Kiruna eller Gällivare undersöks av specialisten Anette Sörlin befinner hon sig många mil bort i Luleå, bakom en dataskärm på Sunderby sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusRegion Norrbotten

– Det visade sig att vi redan hade det mesta av tekniken på plats, det var egentligen bara att koppla ihop det. Vi har satt upp ett ljud­skyddande draperi i Gällivare för att det blev lite störningar från korridoren, så där har vi förbättrat akustiken i rummet där patienterna sitter, ­säger öronläkaren Anette Sörlin om verksamheten som inleddes som ett pilotprojekt för drygt ett år sedan.

Först ut var distansmottagningen på Gällivare sjukhus som öppnade i mars förra året. Efter önskemål från patienter öppnade den även på Kiruna sjukhus i slutet av 2017. På båda orterna tar hon emot personer som har problem med hörsel, yrsel och tinnitus via videolänk.

Jag ser allt i realtid, och kan be Mari-Ann vinkla oto­skopet så att jag ser hela trum-hinnan. – Anette Sörlin, överläkare vid ÖNH-kliniken på Sunderby sjukhus.

– De patientgrupperna passar bra för att jobba på det här sättet, det är mycket konsultation. Min mottagning handlar inte så mycket om att lägga handen på patienten, utan mer om rådgivning och medicinering. Men vi har också hittat ett sätt att kunna titta patienten i örat på distans, säger hon.

Patienterna kommer på remiss, och möts av undersköterskan ­Mari-Ann Isaksson Pirtti som hjälper dem till rätta framför två data­skärmar i Gällivare eller Kiruna. Utrustad med ett digitalt otoskop som ­stoppas in i örat på patienten och med en tympanometer, som kan mäta trumhinnerörligheten och trycket i mellan­örat, är hon Anette Sörlins förlängda arm och assistent.

– Jag ser allt i realtid, och kan be Mari-Ann vinkla otoskopet så att jag ser hela trumhinnan. Hon har fått utbildning och kan också göra rent hörselgången om det ligger lite vax och skymmer, säger Anette Sörlin.

Distansmottagningen är öppen unge­fär en till två gånger i månaden beroende på hur behovet ser ut. En fördel är att Anette Sörlin slipper ­sitta en halv dag på tåget till Kiruna eller Gällivare, vilket hon tidigare gjorde cirka två gånger per termin. Dessutom slipper patienterna åka till sjukhuset i Sunderbyn, en resa på drygt 30 mil från Kiruna och närmare 25 mil från Gällivare.

Upplägget har också kortat vänte­tiderna i Malmfälten. Innan hände det att patienter fick vänta i över tre månader på att öronspecialisten skulle komma från Luleå, berättar Anette Sörlin.

– Nu får de ofta tid inom en till två månader. Jag kan också vara med på ronderna i Sunderbyn och sedan ha distansmottagning mellan nio och tre uppe i Gällivare eller Kiruna, säger hon.

I dag finns funderingar på att bredda arbetssättet till fler patient­grupper på öron-näsa-hals-kliniken i Sunderbyn. Det är learning by doing som gäller.

– Ju mer vi jobbar med det här, desto mer tycker jag att vi kan vidga det. Jag hade nyligen ett barn med utstående öron som kom för bedömning hela vägen från Kiruna ner till Sunderbyn. Det är 33 mil enkelresa, och då tänkte jag att det hade jag kunnat göra på distans, säger Anette Sörlin.

Varför var det inte på distans?

– Vi hade nog inte tänkt på det. Till nästa gång vet vi att det fungerar utmärkt även för dessa patienter, säger hon.

Funkar inte för alla

Distansmottagningen tar främst emot patienter med normal öronstatus och hörselproblem, yrsel eller tinnitus, till exempel Ménières sjukdom. Upplägget passar inte patienter som även har problem med hals eller näsa.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev