Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Hon utmanar facktoppen

Publicerad: 13 februari 2008, 09:08

Hon tänkte lämna alla sina fackliga uppdrag. Nu tar hon i stället upp kampen om den tyngsta posten. Marina Olsson från Västra Götaland vill bli Vårdförbundets nya och mer synliga ordförande.


Nomineringstiden går inte ut förrän på fredag, den 15 februari, men redan nu står det klart att det blir strid om Vårdförbundets ordförandepost. Nuvarande ordförande Anna-Karin Eklund är nominerad. Men hon utmanas av Marina Olsson, ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland sedan nio år.

– Jag har engagemanget och viljan att få upp lönerna och förbättra förusättningarna för yrkesutövarna att göra ett bra jobb, säger Marina Olsson.

Egentligen hade hon tänkt lämna sina uppdrag i Vårdförbundet i höst. Men efter att ha blivit tillfrågad av kollegor och förbundskamrater i Västra Götalandsregionen, men även runt om i landet, kände Marina Olsson att ordförandeskapet är den utmaning som hon letat efter.

Vill lyfta tre frågor

Lönerna, kompetensutvecklingen och patientsäkerhetsarbetet är tre frågor hon vill satsa på.

– På många ställen är man kvar i det gamla systemet med en pott som ska delas ut uppifrån. Lönekriterier finns inte eller betyder ingenting. Jag vill ha avtal som lönar sig för individen.

När det gäller kompetensutveckling vill hon arbeta för en attitydförändring där utbildning ses som en investering, inte bara en utgift.

Anna-Karin Eklund har från flera håll kritiserats för att inte vara en tillräckligt synlig ordförande, se Dagens Medicin nr 1-3/08. Marina Olsson vill vara mer synlig för medlemmarna och ha ett tydligt ledarskap. Något som Marita Tenggren, ordförande för Sahlgrenska universitetssjuk­husets klubb 11, ser fram emot.

– Vi som inte bor i Stockholm hör och ser väldigt lite av förbundet. Som ordförande kan man inte sitta och vänta på att bli tillfrågad, säger Marita Tenggren.

Utöver medieskuggan finns det enligt Marita Tenggren en utbredd irritation över att Anna-Karin Eklund har haft fel fokus. Vårdförbundet har, enligt Marita Tenggren, framställts som en patientförening i stället för ett fackförbund.

– Det har varit väldigt mycket vårdmiljö. Givetvis ska patientperspektivet också diskuteras, men inte enbart. Vi är en fackförening som tydligt ska tala om löner och arbetstider.

Anna-Karin Eklund vill stanna

Marita Tenggren tror att Marina Olsson skulle bli en tuffare och tydligare ordförande som har något att sätta emot i förhandlingar med arbetsgivaren. Det tror även Marina Olsson själv. När hon ska lista sina svagheter tar hon upp sitt kroppsspråk.

– Det märks väldigt väl om jag tycker något är bra eller mindre bra. Folk säger att det syns i ögonen, säger Marina Olsson, som ändå beskriver sig själv som diplomatisk och lösningsorienterad men med en tydlig gräns.

Anna-Karin Eklund säger att hon kandiderar för en mandat­period till. Hon vill inte kommentera att hon utmanas om posten. Just nu är hon i intensiva förhandlingar om ett nytt löne­avtal.

– Mitt huvudfokus just nu är att få till ett så bra avtal som möjligt. En mandatperiod är väldigt kort tid. Jag är vald som ordförande och kommer att fortsätta med det till kongressen, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev