Digitalisering
Ifrågasatt klinik får redan patienter
Publicerad: 5 september 2012, 11:09
Många landsting skickar patienter till en ny privat cancerklinik i Uppsala. Trots att den saknar avtal och det egna landstinget ifrågasätter patientsäkerheten.
Uppsala Cancer Clinic, UCC, som drivs av en kirurg som hoppat av från Akademiska sjukhuset, kom igång med sin verksamhet i början av augusti. Redan har vårdföretaget fått remisser om behandling av spridd cancer i bukhinnan från 17 landsting, enligt vd:n Susanne Svahn.
En remiss kommer från Inger Andréasson, verksamhetschef på onkologen vid Västmanlands sjukhus Västerås.
– Vi kan inte vänta på något avtal, det är bråttom. Jag skriver en remiss som vi doktorer alltid gjort. Patienterna ska ju inte behöva dö i väntan på operation, säger hon.
Kirurgen Haile Mahteme och hans team startade det privata företaget UCC efter konflikter med sjukhusledningen på Akademiska i Uppsala. Representanter för Akademiska varnade tidigt för risk för bristande patientsäkerhet på UCC. De komplicerade operationerna kräver ett universitetssjukhus samlade resurser, skriver kirurgins verksamhetschef Claes Juhlin i ett brev till kollegor.
Operationerna tillhör de största och mest komplicerade som görs på en kirurgisk universitetsklinik, enligt Claes Juhlin. Patienterna är mycket sjuka och om det inträffar komplikationer kan det behövas flera sorters kirurger, internmedicinare, njurmedicinare, infektionsläkare och andra specialister och kringresurser.
Men flera landsting anlitar redan UCC och ett 50-tal remisser har kommit in, enligt företaget. Flera av remisserna gäller patienter vars behandlingar inleddes när verksamheten bedrevs på Akademiska sjukhuset. 17 patienter är helt nya.
För Inger Andréasson på onkologen i Västerås är valet enkelt, hon fortsätter samarbetet med Haile Matheme.
UCC är också en av få kliniker i Sverige som behandlar bukhinnecancer, som drabbar cirka 250 personer i Sverige varje år. Även om fler kliniker ligger i startgroparna.
– De här patienterna kan inte vänta på operation utan att de riskerar att bli ännu sämre. Det handlar om liv eller död, säger Inger Andréasson.
Under väntetiden måste behandlingarna med cellgift öka. Patienten blir allt skörare och i vissa fall blir det för sent att operera, berättar hon.
Men för landstingen har det blivit mer komplicerat än tidigare att köpa vård av privata vårdföretag i andra landsting och det beror bland annat på den nya lagen om valfrihetssystem. Enligt de nya reglerna måste det finnas ett kontrakt mellan landstinget och det privata vårdföretag som anlitas.
UCC gick därför i juli ut med en förfrågan till alla landsting om att teckna kontrakt. Men än är inga avtal klara, enligt UCC:s vd Susanne Svahn.
Landstingen som anlitar UCC gör därför en direktupphandling av varje enskild behandling, även när den är dyrare än den övre gräns på 280 000 kronor som tillåts i lagen om offentlig upphandling. Den genomsnittliga kostnaden för en fullständig behandling av bukhinnecancer beräknas till mellan 400 000 och 500 000 kronor, enligt Akademiska sjukhuset.
Relaterat material
VIVIANNE SPRENGEL