söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

IMY granskar Krys överföring till Facebook

Publicerad: 16 juni 2022, 10:06

Kry inleder en utredning av Kry och dess så kallade facebook-pixel.

Foto: Getty Images

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, startar en granskning av nätläkarbolaget Kry International som anmält läckage av personuppgifter från webbtjänster till Facebook.

Ämnen i artikeln:

Integritetsskyddsmyndigheten, IMYKryDigital vård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


I slutet av maj anmälde Kry till IMY att webbtjänsten Kry Connect överfört läkares och patienters kontaktuppgifter till Facebook genom en pixel för marknadsföring mot Facebook. Kry Connect är en gratistjänst för kontakt mellan läkare och patienter som utvecklades under pandemin och har använts internationellt. 

Läs också: Kry om läckta uppgifter: ”Stort misstag” 

Anmälan gjordes sedan Ekot avslöjat incidenten. När personuppgiftsincidenter inträffar är den ansvariga organisationen eller företaget skyldigt att anmäla det till IMY. 

IMY utreder vad som hänt, hur många som är berörda, vilka uppgifter som överförts, vilka säkerhetsåtgärder som borde ha vidtagits och om Kry anser sig som personuppgiftsansvarig eller personuppgiftsbiträde för överföringen, enligt ett pressmeddelande från IMY. 

När Jonas Beltrame-Linné, presschef på Kry, beskrev läckaget för Dagens Medicin, beskrev han det som ”ett stort misstag” men att det inte handlade om hälsodata, att det handlar om en typ av krypterad information och att det inte har med företagets vanliga app att göra.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev