torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

IMY synar Väntetider i vården

Publicerad: 9 november 2021, 09:11

Integritetskyddsmyndigheten, IMY, hette tidigare Datainspektionen. Nu ska myndigheten granska hur SKR behandlar personuppgifter i databasen för väntetider i vården.

Foto: IMY/TT Nyhetsbyrån

SKR:s databas för väntetider i vården har hamnat under IMY:s lupp.

Ämnen i artikeln:

SKRIntegritetsskyddsmyndigheten, IMYToppnyheter E-hälsa

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, drar i gång en granskning av den nationella väntetidsdatabasen som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, använder för att ta fram tillgänglighet och data över väntetider i vården.

Läs mer: SKR:s köstatistik räcker inte för regeringen 

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att den ska granska ”den behandling av personuppgifter” som sker i den nationella väntetidsdatabasen.

– En organisation som behandlar personuppgifter har ansvar för att se till att det finns ett rättsligt stöd för behandlingen. Nu vill vi undersöka vilka möjligheter en privat organisation, som inte är en vårdgivare, har att behandla personuppgifter på det sätt som sker i väntetidsdatabasen. Därför inleder vi en granskning av den behandling av personuppgifter som SKR utför i väntetidsdatabasen, säger Stina Almström, jurist på IMY, i pressmeddelandet.

Informationen i databasen består av uppgifter som samlats in från patientjournaler i regionerna och som sedan överförts från regionerna till SKR. Den inrapporterade datan återkopplas till regionerna i form av olika sammanställningar och rapporter, som ett underlag för olika förbättringsarbeten.

Dagens Medicin har sökt SKR för en kommentar.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev