Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

IT-system för tiotals miljoner används ej

Publicerad: 8 November 2013, 07:19

Sedan två år tillbaka satsar klinisk patologi i Skåne tiotals miljoner på att bli först med digitaliserad diagnostik. Men hittills har tekniken inte fungerat.


Sommaren 2011 tecknade Region Skåne ett avtal med IT-företaget Whitelake Software Point. Företaget skulle leverera ett system för digitalisering av patologiska prover. Senare tillkom ytterligare avtal som gäller produktionssystem för hela förvaltningen.

Nu är kostnaden för IT-systemen uppe i 52 miljoner kronor och minst hälften av pengarna har använts för att digitalisera diagnostiken, skriver Sydsvenskan. Men ännu kan tekniken inte användas.

– En del av läkarna använder skärmarna för att sätta upp post-it-lappar. Det är väldigt dyra anslagstavlor, säger Lisbeth Sjöström, representant för Malmös läkarförening till tidningen.

Men Lars Kristensson, ny chef för förvaltningen medicinsk service, säger dock till tidningen att IT-systemet ska tas i bruk inom en månad. Det som är tidskrävande är framför allt att säkerställa att tekniken är patientsäker.

– Hela den här säkringen tar tid. Det totala införandet för hela verksamheten kommer inte att vara klar förrän 2016, säger Lars Kristensson till Sydsvenskan och fortsätter:

– Om man ligger i den tekniska frontlinjen får du vara beredd på att ta på dig vissa utvecklingskostnader.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev