Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Krav på bättre samordning av rehabilitering i vården

Publicerad: 12 december 2006, 17:28

Krav på bättre samordning av rehabilitering i vården

Foto: IBL/Photos.com

Det finns stora brister i samordningen av rehabilitering och habilitering. Samarbetet mellan sjukhus, primärvård samt den kommunala vården och omsorgen måste därför stärkas, enligt ett förslag från Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Landsting och kommuner behöver arbeta fram bättre rutiner för hur de ska samordna rehabiliteringsinsatserna för sjuka och handikappade

Enligt ett förslag till ny föreskrift, som nu är ute på remiss, ska parterna utse en person som får samordningsansvar för dem som behöver rehabilitering, habilitering och hjälpmedel.

Förslaget ska stärka hälso- och sjukvårdslagen som slår fast den enskildes rätt till stöd. Lagen säger bland annat att behoven av hjälp ska dokumenteras i en särskild plan där insatser och beslut följs upp. Socialstyrelsen har dock i flera rapporter funnit att lagen inte följs och att samordningen inte fungerar.

Nu vill myndigheten att den enskildes ställning stärks så att patienten får tillgång till de insatser som han eller hon har rätt till. Det kan vara samtidiga insatser från flera olika verksamheter med yrkesföreträdare från olika huvudmän.

Med en samordningsansvarig hoppas Socialstyrelsen att möjligheterna att få rätt hjälp blir bättre.

– Huvudmännen får själva komma överens om i vilken organisation den samordningsansvariga ska höra hemma och hur detta ska se ut, säger Birgitta Larsson, utredare på Socialstyrelsens enhet för medicinsk kvalitetsutveckling.

De samordningsansvariga ska även kunna bidra till en samsyn mellan rehabiliteringsaktörerna så att de regionala skillnaderna blir mindre.

Förslaget är ute på remiss till den 23 januari.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev