Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Kry kan stoppas från att sköta sjukvårdsrådgivningen

Publicerad: 16 februari 2021, 11:05

Det kan bli stopp för vårdgivare att sköta sjukvårdsrådgivningen i Stockholm.

Foto: Thinkstock

Sjukvårdsrådgivningen på 1177 ska inte skötas av vårdgivare. Det anser den blågröna majoriteten i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

KryRegion StockholmDigital vård

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta ställning till om vårdbolaget Kry ska få köpa Medhelp Vårdtjänster, som svarar på samtalen till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm.
Affären har fått kritik, eftersom Kry driver fysiska vårdcentraler och digitala vårdtjänster. Kritikerna anser att det finns risk för att patienterna hänvisas till Krys tjänster i första hand. 

Medhelp har skött sjukvårdsrådgivningen åt Region Stockholm i 20 år. Men nu vill politikerna att förutsättningarna för en ny upphandling ska ses över, när avtalet löper ut 2023. Den som ska driva tjänsten ska också vara neutral, enligt det pressmeddelande som den blågröna majoriteten skickat ut. 

– 1177 behöver stå oberoende, en vårdgivare med egen vårdverksamhet ska inte driva 1177. Det handlar om förtroende för sjukvårdsrådgivningens oberoende, säger Susanne Nordling (MP), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, i pressmeddelandet. 

Det innebär i praktiken att Kry eller andra bolag som erbjuder vård fysiskt eller digitalt inte uppfyller kraven i upphandlingen för att få sköta sjukvårdsrådgivningen.

Politikerna öppnar också för att att utreda om regionen ska hålla sjukvårdsrådgivningen i egen regi, vilket är fallet i samtliga övriga regioner.

– Telefonrådgivningen hos 1177 är en viktig kanal in till vården. När sjukvårdssystemet förändras behöver också invånarnas kontaktvägar utvecklas. Vi ska säkerställa att vi även i fortsättningen har en hög medicinsk kvalitet, god tillgänglighet och stort förtroende för tjänsten. Vi ska också måna om att tjänsten står neutral mellan olika vårdgivare, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, i pressmeddelandet. 

Uppdragen att utreda förutsättningarna för ny upphandling och att ta över i egen regi ska beslutas på nämndens möte i mars.

Vänsterpartiet i Region Stockholm har tidigare sagt att de vill se en oberoende granskning av regionens kontakter med Kry. Beskedet att upphandlingsvillkoren ska ses över räcker inte, anser oppositionsråd Anna Sehlin, i ett pressmeddelande. 

– Vi vill inte se en till upphandlingsrunda. Det är dags för egen regi, vilket alla regioner redan har förutom Stockholm, säger hon i pressmeddelandet.

Läs också

Kry köper Medhelp Vårdtjänster

Förtroendevald välkomnar Krys köp av Medhelps Vårdtjänster 

”Stoppa försäljningen av 1177 till Kry” 

Läkaresällskapet: Stoppa Krys köp av Medhelp 

V vill ha politiskt beslut om Kry-affären 

”Sjukvårdsystemet är problemet, inte Kry” 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev