Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Läkardrömmar i olika ålder

Publicerad: 19 november 2008, 10:38

Jesper Kjaer Jacobsen har precis fyllt 18 år. Hélène Bodin är 48. Båda studerar till läkare vid Karolinska institutet i Solna. Det finns olika fördelar med att studera medicin i olika åldrar, anser de.


I maj i år fick 17-årige Jesper Kjaer Jacobsen ett stipendium för att gå en forskarskola i USA under sommaren. Stipendiet fick han för sitt gymnasiearbete om A-vitaminets inverkan på grodembryon. Då hade han redan bestämt sig för att söka till läkarprogrammet med forskarinriktning vid Karolinska institutet, KI, där han började nu i höst.

– Jag har alltid varit inne på naturvetenskap och medicin. Flera i familjen och släkten är forskare och läkare. Det har nog påverkat mig, även om jag säkert hade valt att gå den här utbildningen även om det inte varit så, säger Jesper Kjaer Jacobsen.

Många har reagerat på att han är så ung – för det mesta positivt.

– Först blir de lite överraskade, sedan tycker de att det är kul.

Fördelarna med att vara ung läkarstudent tror Jesper Kjaer Jacobsen är övervägande. De äldre kanske har större erfarenhet, men yngre är troligen mer inspirerade att lära sig. Dessutom kommer äldre studenter inte att hinna jobba lika länge.

I nybörjarklassen är medelåldern 23 år. Den äldsta eleven är 45, och ett par är runt 40. Två av de äldre har redan doktorerat i andra ämnen. Jesper Kjaer Jacobsen ser inte några större skillnader i motivation mellan åldersgrupperna. Men visst finns olikheter.

– Vissa har barn. De har redan jobbat och skaffat familj och det blir en helt annan sak. De studerar inte på samma sätt.

På en jumbojet mellan Thailand och Taiwan år 2000 upptäckte Hélène Bodin till sin fasa att hennes ena ben blev blåare och blåare. Framme i Taiwan togs hon om hand av en läkare som konstaterade att blödningen i benet var ofarlig. Läkaren använde sig av både österländsk och västerländsk medicin.

– Då kände jag att det här måste jag lära mig mer om.

Hélène Bodin har jobbat som tv-journalist, drivit filmbolag, haft eget multimediaföretag och gett ut läromedel och kokböcker på eget förlag.

Efter flygresan började hon intressera sig för österländsk medicin. Men för att få en ordentlig trovärdighet behövde hon kombinera den med västerländsk medicin, resonerade hon.

För fyra år sedan började hon på läkarprogrammet. 2010 kommer hon att kunna gå ut och bli AT-läkare.
Med sina 48 år tror Hélène Bodin att hon är den äldsta läkarstudenten just nu vid KI. Men den egna åldern och utbildningens längd har inte avskräckt henne.

– Jag har ju redan gjort en framgångsrik karriär i en annan bransch och har en stabil plattform att stå på, både socialt och ekonomiskt.

Innan Hélène Bodin började var hon lite orolig att det skulle kännas konstigt att studera tillsammans med elever som är i samma ålder som hennes två barn. Men det visade sig inte vara några som helst problem.

Att komma tillbaka in i studievanorna efter så många år var däremot lite tufft i början.

– Det är egentligen inte speciellt svårt, men det kräver oerhört mycket tid. Det är så stora volymer som man ska gå igenom, och jag märker att ren inmatning av rådata är svårare med åren.
Men ur andra aspekter har Hélène Bodin fördelar jämfört med sina yngre klasskamrater. Det är exempelvis ingen av patienterna hon träffar som tänker på att hon är läkarkandidat. När hon presenterar sig som kandidat så går det liksom förbi.

Hon ångrar inte alls att hon inte började studera till läkare som 20-åring. Då hade det inte passat, och inte heller med småbarn. Nu, med barnen utflugna och med royalties från sina böcker att leva på, kan hon ta det lugnt och njuta.

– För mig är allt på utbildningen kul. Det är inte alls samma panik som för de yngre att missa en tenta.

I framtiden vill hon jobba inom geriatrik, kanske utomlands ett tag.
Hur länge tänker du jobba?
– Tills jag dör skulle jag tro. Jag har ingen ambition att pensionera mig och spela golf om man säger så. Jag håller nog på tills jag kroknar.

Lisa Röstlund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev