Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Läkare anhållen för mord

Publicerad: 4 mars 2009, 07:27

En läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har anhållits misstänkt för att ha dödat en av sina patienter. (Ny version 16.11)


Läkaren greps på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Nu sitter hon anhållen misstänkt för mord alternativt dråp.

– En av våra läkare har hämtats av polis i måndags. Hon misstänks ha bragt en av sina patienter om livet. Det är det enda vi vet just nu, säger Ulla Sörensen vid Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

Vad gör ni nu?

– Vi väntar på att polisen ska återkomma till oss. Det är det enda vi kan göra.

Läkaren själv har inte heller fått någon närmare information om vad hon anklagas för, enligt försvararen Björn Hurtig. Han är kritisk mot polisens agerande.

– Att hämta en människa på hennes arbetsplats med fyra poliser och föra ut henne inför alla hennes arbetskamrater, sätta henne i en arrestcell i två dygn och inte ens berätta vad hon har gjort. Det tycker jag är under all kritik och det strider också mot de regler som gäller, säger han till TT.

Läkaren kommer att förhöras på nytt under eftermiddagen i dag, onsdag. Då ska hon få närmare information om vad hon anklagas för, enligt kammaråklagare Elisabeth Brandt.

Om läkaren ska begäras häktad måste det ske före klockan tolv i morgon, torsdag. Innan dess vill Elisabeth Brandt inte svara på några ytterligare frågor.

– Utredningen befinner sig i ett mycket känsligt läge. Jag kan inte uttala mig vidare.

Karolinska universitetssjukhusets presschef Klas Östman bekräftar att patienten som läkaren misstänks ha dödat var en flicka som var för tidigt född. Omständigheterna är fortfarande oklara, men enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet kan det röra sig om ett så kallat barmhärtighetsmord. Offret ska ha varit drabbat av svåra hjärnskador.

Relaterat material

Läkarförbundet kritiserar formerna för gripandet

Operationer ställs in efter misstänkt mord på patient

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev