Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Läkarförbundet släpper tanken på att införa Protos

Publicerad: 15 augusti 2006, 12:34

Läkarförbundet ger upp sin kamp för ett nationellt reglerat familjeläkarsystem. -Politikerna vill inte ha ett nationellt reglerat familjeläkarsystem. Det måste vi som påtryckargrupp ta till oss.


Det säger Benny Ståhlberg, andre vice ordförande i Sveriges läkarförbund och ordförande i Svenska distrikts­läkar­föreningen, den delförening inom Läkarförbundet som hårdast drivit förslaget om Protos, ett nationellt reglerat familjeläkarsystem.

Under sommaren har Läkarförbundet tillsammans med sju andra vårdfack inom akademikerorganisationen Saco presenterat en ny primär­vårds­modell, som lyfter fram behovet av fler yrkeskompetenser på vårdcentralerna.  Utgångspunkten för modellen är Läkarförbundets Protos-förslag.

Detta skälldes tidigare ut av både politiker och andra vårdfack för att vara för läkarfixerat.  I den nya primärvårdsmodellen nämns inte Protos alls.  - Det har varit oerhört svårt att få acceptans för begreppet Protos. Det är lite förbrukat, kommenterar Benny Ståhlberg.

Bara folkpartiet stod bakom  Inte heller står det en rad om att den nya primärvårdsmodellen skulle vara nationellt reglerad, vilket var en av grundbultarna i Protos.  - Om jag nämner den nationella regleringen slutar politikerna bara att lyssna. Och det är ändå de som bestämmer. För att uttrycka sig försiktigt har den nationella regleringen ett mycket svagt politiskt stöd.  Hittills är det bara fp som ställt sig bakom ett nationellt reglerat familje­läkar­system.

Bortsett från denna retirering hävdar Benny Ståhlberg att den primär­vårds­modell som de åtta Saco-vårdfacken nu lyckats enas om bär med sig avgörande inslag från Protos-modellen.  - Vår grundtanke är inte död. Den nya modellen handlar också om att den svenska sjukvården måste byggas upp utifrån en  bred bas i primärvården, där patienten ska ha en personlig familjeläkare och där uppdraget ska vara väl definierat.

- Den avgörande skillnaden är att vi här också beskriver behovet av de andra yrkeskompetenserna. När primärvårdens uppdrag beskrivs i en sådan helhet tror vi att det blir lättare att få politisk accept för våra tankar.

Vårdförbundet inte delaktigt  Men en avgörande aktör saknas. Vårdförbundet har inte deltagit i arbetet med att ta fram den nya primärvårdsmodellen.  - Det är en svaghet. Vi bör ha med oss sjuksköterskorna om vi ska kunna presentera ett förslag med riktigt bred förankring, konstaterar Benny Ståhlberg.

Efter valet räknar Saco-facken med att söka upp vårdpolitiker för att få till stånd ett försök med primärvårdsmodellen i något landsting.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News