Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Läkarförbundet utreder internetbetyg på läkare

Publicerad: 21 januari 2008, 12:30

Läkare hängs ut och lögner sprids. Det befarar Läkarförbundet som nu ska utreda den nya sajten Doktorsguiden.se som betygsätter läkare.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Läkarförbundet välkomnar jämförelser av vården som är seriösa. Men det är inte Doktorsguiden. Uppgifterna som listas där är otillräckliga och opålitliga och patienterna riskerar att vilseledas, anser Läkarförbundet. Dessutom kan konkurrenter ägna sig åt smutskastning för att vinna marknadsfördelar. Därför startar nu Läkarförbundet en egen utredning kring sajten.

– Patienter behöver fakta om vårdens innehåll, inte bara några individers tyckande. Om man till exempel är upprörd är det lätt att i all hast sprida uppgifter som är helt baserad på stundens känslor. Det som behövs är ett större underlag av fakta så att patienter ges möjlighet till verkliga val, säger Eva Nilsson Bågenholm, Läkarförbundets ordförande på förbundets hemsida.

Förbundets jurister har kontaktat Datainspektionen för att få besked om informationen på Doktorsguiden.se är förenlig med personuppgiftslagen, PUL. Dessutom utreder Läkarförbundet vilka möjligheter det finns att korrigera felaktiga påståenden om läkare via brottsbalken och tryckfrihetslagstiftningen. Vissa uppgifter skulle kunna falla under rubriceringen hets mot folkgrupp, förtal eller olaga hot.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den nya sajten som väckt stor debatt bland läkarna men som är svår att komma åt om man känner sig kränkt. Genom att skaffa sig ett så kallat utgivarbevis kringgår sajten PUL. Pressombudsmannen kan inte ingripa eftersom sajten inte har någon tryckt förlaga. Om man som läkare känner sig förtalad kan man driva ett mål i tingsrätten, som dock kan bli dyrt om man förlorar. Handlar det om rena hot kan man göra en polisanmälan.

Läs mer:

Läkarförbundets hemsida

Relaterat material

Enskilda läkare rankas online

Uppgifterna inget lagbrott

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev