fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Läkemedelsverkets första vägledning om AI är här

Publicerad: 15 september 2023, 11:13

Läkemedelsverkets nya vägledning om AI innehåller bland annat en checklista för vårdgivare som planerar att införa AI i verksamheten.

Foto: Khakimullin Aleksandr / Läkemedelsverket

Artificiell intelligens (AI) innebär både möjligheter och risker för hälso- och sjukvården. Det konstaterar Läkemedelsverket som nu släppt sin första vägledning om AI.

Ämnen i artikeln:

Senaste nytt

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Vägledningen publicerades på onsdagen i form av ett lätt överblickbart dokument om 13 sidor. Syftet är att ge praktiskt stöd när AI ska införas i verksamheter, enligt Läkemedelsverket.

Under ett webbinarium på fredagen berättade myndighetens vetenskaplige ledare för AI, Gabriel Westman, att man sett att det funnits ett glapp mellan tillverkare och användare och att dessa vänt sig till myndigheten för att hitta sätt att brygga över glappet.

Läs också: Fler funna cancrar med AI vid bröstcancerscreening

– Vi försöker med den här vägledningen visa på hur den här vägen kan se ut, att det inte finns några genvägar utan sannolikt är hårt metodiskt arbete och riskminimering som gäller, sade han och fortsatte:

– För tekniken introducerar flera risker som vi känner till, men det är också så att så här pass avancerad teknik sannolikt för med sig även okända risker.

Vägledningen berör bland annat vikten av CE-märkning av nya medicintekniska produkter, men också utmaningar som etiska överväganden, transparens och dataskydd.

Läs också:

Chattbot gav bättre svar än läkare

Forskare: Risker när utveckling av AI i vården lämnas åt det privata

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev