Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Lund stänger av fuskande studenter

Publicerad: 8 mars 2019, 12:16

Foto: Thinkstock

Sju studenter som fuskat på högskoleprovet stängs nu av från Lunds universitet. Studenterna utbildade sig till yrken som läkare och psykolog.


I veckan beslöt antagningsnämnden på Lunds universitet att stänga av de sju studenterna.

– Det finns en risk att det blir fler avstängningar. Allt tyder på att det kan vara ganska många fler som fuskat sig in, säger Per Nilsén, ordförande i antagningsnämnden vid Lunds universitet, till Sydsvenskan.

I januari dömdes åtta personer för att ha lämnat ut de rätta svaren på högskoleprovet med hjälp av små, trådlösa hörsnäckor. Dessutom dömdes 23 personer som betalat stora summor för att kunna fuska sig till bra resultat på detta sätt.

Därefter har Universitets- och högskolerådet granskat dem som dömts och tagit tillbaka de felaktiga resultaten av högskoleproven. Universiteten har fått besked om de fall som berört dem.

– De har fuskat sig in. Det innebär att antagningen vilat på felaktig grund. Vi drar konsekvenserna av detta och stänger av dem, säger Per Nilsén till tidningen.

I Lund gäller detta sju personer som studerat till läkare, psykolog, jurist eller systemvetare. Tidigare har bland annat Stockholms universitet stängt av sju personer och Uppsala universitet en person, uppger TT Nyhetsbyrån.

Ytterligare drygt 200 personer misstänks ha fuskat på högskoleprovet i den aktuella härvan och utreds nu av Universitets- och högskolerådet.

Relaterat material

Fuskande studenter blir av med sina provresultat

Läkarstudenter misstänks ha fuskat sig till sin utbildningsplats

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev