Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Med doktorn på skärmen

Publicerad: 16 november 2005, 09:56

Med hjälp av videokonferenssystemet Monitore kan sjuksköterska och läkare diskutera patienternas tillstånd trots att de befinner sig flera mil ifrån varandra. Patienten slipper åka till sjukhuset, vilket minskar antalet onödiga inläggningar.


"Är det verkligen du doktorn?" frågar ibland patienterna på Skärgårdshemmet när de får prata med Märta Skoglund via datorn. Och visst är det överläkaren vid medicingeriatriska kliniken på Skellefteå lasarett som med hjälp av verktyget Monitore ser till patienterna på demensboendet en och en halv mil utanför staden. Varje tisdag klockan tio kopplar Märta Skoglund och någon av sjuksköterskorna på Skärgårdshemmet upp sina specialdesignade datorer mot varandra med hjälp av den trådlösa tekniken Wimax. Via en webbkamera och headset kan de sedan diskutera patienternas tillstånd och eventuella förändringar i medicineringen.

- Det är en helt annan sak än att prata i telefon. Och så kan jag ju visa sår eller svullna ben för läkaren med hjälp av kameran, säger Monica Holmberg som är sjuksköterska på Skärgårdshemmet.

Förutom den stationära datorn finns nämligen en mobil enhet på Skärgårdshemmet. Den kan sköterskan ta med sig ut på avdelningen och filma patienten när det är något läkaren behöver titta på. De patienter och anhöriga som är intresserade kan också få prata med Märta Skoglund över nätet.

- De flesta är väldigt positiva. En anhörig som fick prata med Märta via datorn förra veckan sa att det kändes som om hon hade träffat doktorn på riktigt.

Läggs in i onödan  Anledningen till att Skellefteå kommun och Västerbottens läns landsting startade Monitore-projektet är att runt 35 procent av de patienter från kommunal omsorg som kommer till Skellefteå lasarett läggs in i onödan. Dagligen inkommer tre till fyra patienter som bara blir kvar ett par dagar för att ta prover och sedan skickas hem igen. Därför utvecklades Monitore-systemet i samarbete med EU-projekten Mobile City, Heartnet och Ditra samt det lokala it-företaget Explizit AB i januari 2005. Sedan april i år finns systemet i bruk på Skärgårdshemmet och medicinsk-geriat­riska kliniken på Skellefteå lasarett. Tanken är att vårdpersonalen med hjälp av Monitore ska rådfråga läkaren när en patients tillstånd förändras istället för att skicka patienten till sjukhuset. Och här finns stora pengar att spara eftersom varje inläggning kostar runt 10 000 kronor inklusive vård på sjukhuset, ambulanstransport och personalinsatser.

- Monitore sparar  väldigt mycket tid också, både för mig och för patienten som slipper åka in till sjukhuset. Dessutom är det väldigt roligt att arbeta på det här sättet, säger Monica Holmberg.

Ihop med e-journalsystem  Det som skiljer Monitore från ett vanligt videokonferenssystem är att de som använder det samtidigt har tillgång till sitt e-journalsystem, Apotekets recepttjänst och en sida med patientens aktuella testresultat. Förutom videokonferensdelen av Monitore har personalen på Skärgårdhemmet även en väska med utrustning för att mäta patientens puls, blodtryck, blodvärde, blodglukos, vikt och medicinintag. Från mätinstrumenten överförs värdena trådlöst med bluetooth-teknik till en dator. Resultaten skickas över mobilnätet till en central databas. Värdena presenteras på en webbsida både numeriskt och grafiskt vilket gör det enkelt för ansvarig läkare eller sjuksköterska att logga in på sidan och följa hur patientens mätvärden varierar över tid. För att identifiera patienten som lämnar värdena ingår en box i Monitore-systemet som använder så kallade radioetiketter, rfid.

Både läkare och sjuksköterskor tycker om att arbeta med Monitore.

Målet är att tekniken så småningom ska kunna användas av både kommun och hemtjänst i hemmen. Märta Skoglund tror inte det finns några områden eller diagnoser där Monitore inte skulle kunna användas, men ser sjuksköterskan eller hemtjänstpersonalen som en nyckelperson i arbetet.

- Patienten ska inte använda verktyget själv utan konsultationen med läkaren ska skötas av kompetent personal som kan ställa de rätta frågorna och se till att läkarens ordinationer verkställs, säger Märta Skoglund.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev