tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Meditation minskar smärta

Publicerad: 6 april 2011, 14:52

Meditation fungerar som smärtlindring. Det visar en amerikansk vetenskaplig studie.


Redan tidigare har människor sagt sig lindra sin smärta med hjälp av meditation. Nu är det också vetenskapligt bevisat.

En amerikansk studie som publiceras i the Journal of Neuroscience i dag, onsdag, visar att man genom att lära sig meditera kan minska sin upplevda smärta betydligt.

– Det som är lite mer spännande än förväntat i den här studien var att effekterna var så pass starka, och inte bara marginella som jag hade förväntat mig, säger Martin Ingvar, professor i klinisk neurologi vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

Försökspersonerna i studien kunde efter bara fyra 20-minuterslektioner i meditationstekniken focused attention minska sin smärtupplevelse när man placerade en värmeplatta mot huden.

– Det är ju ett sätt för oss att skaffa oss en medveten kontroll över den inkommande smärttrafiken, och det är rätt kul att detta nu systematiskt kan sättas i patienternas egna händer, säger Martin Ingvar.

Forskarna kunde dessutom, med hjälp av en magnetkamera, visa att de smärthämmande områdena i hjärnan då aktiverades på samma sätt som vid medicinering mot smärta.

Kameran registrerade dels minskad aktivitet i den del av hjärnan som kontrollerar var och hur intensiv smärta vi känner, dels förhöjd aktivitet i de delar där sinnesintrycken bearbetas och där smärtintrycken kontrolleras.

Lasse Mannheimer
lasse.mannheimer@dagensmedicin.se

Referens:

Zeidan F. et al. Brain Mechanisms Supporting the Modulation of Pain by Mindfulness Meditation, the Journal of Neuroscience, April 6, 2011.
DOI:10.1523/JNEUROSCI.5791-10.2011

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev