Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Mer tid vid datorn trolig orsak bakom fler ögonoperationer

Publicerad: 13 Juli 2007, 09:48

Mer tid vid datorn trolig orsak bakom fler ögonoperationer

Antalet ögonoperationer för skelning har mer än tredubblats under de senaste fem åren. Läkare menar att det beror på att vi sitter allt mer framför datorn.


Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhusStockholms läns landsting

Förra året gjordes över 6000 skelningsoperationer i Sverige. Det är mer än tre gånger så många som för fem år sedan, rapporterar Svenska Dagbladet.
Ulla Kugelberg, överläkare och verksamhetschef på Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm, säger till tidningen att hon ser en tydlig koppling mellan datoranvändandet och den stora ökningen av skelningsoperationer bland vuxna.
– Synkraven har ökat. Idag ska man läsa och ta till sig mycket information på datorn, i ett snabbt tempo. Den som har en dold skelning måste anstränga ögonen hela tiden för att hålla dem parallellt och det kostar på i längden.

Över 50 procent av svenskarna uppskattas ha dold skelning. Andelen tros inte ha ökat, utan teorin är alltså att vårt ökade datoranvändande har gjort skelningen till ett problem.
Att optiker blivit mer uppmärksamma på att skelning kan vara orsaken till synbesvär hos vuxna kan vara en annan anledning till att antalet operationer ökat så drastiskt, menar Ulla Kugelberg.
Christina Oscarsson Winberg, chefsortoptist på Sankt Eriks sjukhus, säger till Svenska Dagbladet att två kategorier av patienter är särskilt vanliga bland dem som opereras för skelning. Det handlar dels om personer som börjat studera intensivt, till exempel på högskola och dels om personer i 40-50-årsåldern.
– I 40-årsåldern börjar många få sämre syn och behöver läsglasögon. I kombination med en dold skelning kan det innebära en dubbel ansträngning för ögonen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev