Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Mobilapp håller koll på hjärtats rytm

Publicerad: 19 mars 2012, 12:59

Mobilanvändare ska själva kunna undersöka hjärtats rytm med hjälp av en app. Utvecklarna varnar för att se funktionen som en diagnosgivare.


Alla ska kunna kontrollera hjärtat enkelt, enligt David McManus,  kardiolog på University of Massachusetts, som varit med och utvecklat  mobilapplikationen. Användaren ska sätta fingret mot mobilkamerans lins.  Den belyser då huden och ser förändringar i blodflödet. Informationen  skickas till programmet som bedömer om hjärtat beter sig som det ska.

– Instrumentet mäter om hjärtfrekvensen är oregelbunden och ger  information om det. Om man får resultat som indikerar förmaksflimmer bör  man ta kontakt med sin läkare och få resultaten bekräftade med EKG,  säger David McManus till norska tidningen Dagbladet.

Han varnar för att använda appens resultat som en fullödig diagnos.  Funktionen har testats på 33 personer i USA. De hade alla problem med  hjärtflimmer och samtliga fick också det beskedet av programmet. Efter  att de fått behandling och hjärtrytmen fungerade normalt igen indikerade  också mobilappen samma sak.

Applikationen är inte färdigutvecklad. När den väl är det måste den  godkännas av amerikanska myndigheter innan den kan börja användas,  vilket väntas bli någon gång nästa år.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev