Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Mobilen påverkade spermier

Publicerad: 19 september 2008, 08:32

Män som vill maximera sin spermakvalitet bör inte ha mobiltelefonen i fickan.


Påslagna mobiltelefoner påverkar spermakvaliteten negativt. Det visar en studie vid fertilitetskliniken The Cleveland Clinic i USA, rapporterar CNN.

I studien delade forskaren Ashok Agarwal och hans kollegor upp spermaprov från 32 män i två olika provrör.

Det ena provröret placerades 2,5 centimeter från en 850 MHz mobiltelefon, påslagen och som om någon talade i den. Det andra provröret förvarades under samma förhållanden som det första men utan att vara i närheten av en mobiltelefon.

Avståndet mellan spermaprovet och mobiltelefonen hade valts för att efterlikna det avstånd som ofta förekommer när män har sin mobiltelefon i fickan och pratar i den med hjälp av ett headset.

När mobiltelefonerna hade varit påslagna i en timme upptäckte forskarna tydliga tecken på oxidativ stress hos de spermier som var i närheten av telefonen. Mängden fria radikaler och oxidanter hade ökat signifikant, med 85 procent, medan mängden anti-oxidanter hade sjunkit, jämfört med kontrollspermierna.

Enligt Ashok Agarwal motsvarade den aktuella ökningen av fria radikaler en försämrad spermakvalitet i fråga om rörlighet och livsduglighet som har observerats i tidigare studier.

Studien har dock sina brister, framhåller han, framför allt på grund av att antalet spermaprov var relativt få. Dessutom utfördes den i ett laboratorium, så den eventuella skyddseffekt som kroppens vävnader utgör kunde inte tas med i beräkningen.

Men Ashok Agarwal, som under intervjun med CNN:s reporter upptäcker att han själv har mobiltelefonen i fickan, tycker att det bör forskas mer på mobiltelefonernas påverkan på spermakvaliteten.

Till exempel vet forskarna inte varför mobiltelefoner ökar mängden fria radikaler, men de spekulerar i att det kan ha att göra med den värme som strålningen från en mobiltelefon ger upphov till.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev