Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

MP: NKS underhåll mångdubbelt dyrare

Publicerad: 2 juni 2016, 11:57

Nya beräkningar visar att underhåll och service på Nya Karolinska sjukhuset i Solna kommer kosta 1,2 miljarder år 2039. Miljöpartiet och Socialdemokraterna kräver att avtalet omförhandlas.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

På onsdagen invigdes den första etappen med en nyckelöverlämning. Och torsdagen bjöd på firande och guidade visningar. Men lite smolk finns i bägaren när det gäller en prislapp.

Från år 2019 kommer underhåll och service på Nya Karolinska i Solna, NKS, att kosta 475 miljoner kronor årligen. Men 20 år senare är summan nästan 1,2 miljarder, skriver Svenska Dagbladet.

­– Avtalet är mångdubbelt dyrare och oskäligt. Vi kräver att det bryts ur det stora NKS-avtalet  och förhandlas om, säger Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, till tidningen.

Driftavtalet är låst med företaget Coor service management till år 2040. Det var ett avtal som slöts utan konkurrens av andra. I år blir kostnaden ungefär 200 miljoner kronor. År 2019 blir det alltså 475 miljoner. Och 2039 når det sin högsta punkt med nästan 1,2 miljarder. Avtalets sista år har det sjunkit igen till något över 400 miljoner. I avtalet ingår dessutom inte all fastighetsskötsel, utan landstinget får stå för en del själv.

Avtalet på det nuvarande Karolinska i Solna kostar ungefär 50 miljoner kronor om året. Tomas Eriksson säger att det säkert finns skillnader i avtalen, och att man måste räkna med årligt konsumentprisindex, men att det nya avtalet ändå är för saftigt.

– Ingen skriver under ett sådant här avtal utan konkurrens för så lång tid om man inte är väldigt godtrogen eller har blivit grundlurad. En extremt dålig affär för skattebetalarna, säger Tomas Eriksson.

Revisorer har tidigare kommit fram till att kostnaderna för NKS fram till 2040 blir drygt 61 miljarder kronor, vilket är 9 miljarder mer än vad landstingsledningen först sagt. Av dessa 60 kommer avtalet med Coor stå för nästan 20 miljarder.

– Redan ett tioårigt avtal anses långt, här har man skrivit på för nästan 30 år utan konkurrens. Vi måste begära en omförhandling av avtalet, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S), som också påpekar att man inte behöver häva avtalet även om man har juridisk rätt till det.

Coors vd Mikael Stöhr känner inte igen siffran på 1,2 miljarder kronor för år 2039.

– Vi har ett abonnemang på 300 miljoner om året i 2010 års priser som räknas upp med index. Det ger oss totalt 7,4 miljarder för normal drift fram till 2040. Sedan tillkommer en del rörliga komponenter för sådant som utvecklas över åren, säger Mikael Stöhr till SvD.

Relaterat material

Sena upphandlingar av NKS-utrustning kritiseras

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News