Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

MR överlägset för att hitta sjukdom i tunntarmen

Publicerad: 13 april 2005, 07:08

MR-undersökningar vid sjukdom i tunntarmen ger ökad information om sjukdomens utbredning och aktivitet, visar erfarenheter i Malmö.


Sedan två år tillbaka erbjuds patienter med misstänkt tunntarmssjukdom på Universitetssjukhuset Mas i Malmö, utredning med magnetkamera, MR. Patienterna genomgår även andra undersökningar, som endoskopi, ultraljud och konventionell tunntarmsröntgen.

- Med hjälp av MR kan vi påvisa förändringar i anatomin i större utsträckning än tidigare, och på så sätt se till att patienten får rätt medicinsk och kirurgisk behandling. Tekniken ger oss fantastiska bilder av tunntarmen, berättar Thomas Fork, överläkare och lektor vid den röntgendiagnostiska avdelningen.

Fram till i dag har drygt 50 patienter med tunntarmssjukdom undersökts med MR i Malmö.

Hittar små tarmtumörer  Undersökningarna visar förekomst av förträngningar i tarmen som orsakas av exempelvis tumörer, inflammation eller ärrläkning. De åskådliggör också fistlar, aktiverade lymfkörtlar och inflammatoriska reaktioner i tarmväggen.

Om patienten har haft den inflammatoriska sjukdomen en längre tid påverkas de intilliggande vävnaderna. Med magnetkamera kan dessa studeras mer noggrant än vad som är möjligt med andra metoder. Bland annat syns en tillväxt av fett- och bindväv som svar på den inflammatoriska processen.

MR-undersökning har också i flera fall visat förekomst av tunntarmstumörer som inte upptäckts vid de andra undersökningar som patienterna genomgår. Kapselendoskopi används i dag för att hitta små tumörer, men har nackdelen att kapseln kan fastna i tarmförträngningar.

För att undersöka tarmperistaltiken hos patienterna används i dag  ofta ultraljud. Inflammerade delar av tunntarmen har en minskad rörlighet eller står stilla. Även här kan undersökning med MR ge fördelar.

- MR-undersökning av peristaltiken är överlägsen ultraljudsundersökning eftersom vi får en bild av hela tarmen med MR, men bara bitar av den med ultraljud, berättar Thomas Fork.

Han tror att MR i framtiden kommer att kunna ersätta flera av de metoder som används vid undersökning av tunntarmen i dag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev